Πιθανότατα δεν χρειάζεστε κανέναν να σας πει ότι η ξεκούραση και η χαλάρωση είναι κομβικής σημασίας για μια χαρούμενη καθημερινότητα αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ πώς μπορείτε να χαλαρώσετε; Μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη ερώτηση, δεδομένου ότι η χαλάρωση μπορεί να φαίνεται παραπλανητικά απλή, πολλά όμως είναι τα πράγματα που μπορεί να την παρεμποδίσουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να χαλαρώνουμε, ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα νέα όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι ειδικοί προτείνουν..

Για πολλούς η χαλάρωση αποτελεί έναν σύνθετο στόχο, που μπορεί να δυσκολευτούν να επιτύχουν. Οι ειδικοί για να μας βοηθήσουν, προτείνουν:

1. Βρείτε τι σας χαλαρώνει πραγματικά

Μπορεί να ακούγεται ως κάτι προφανές αλλά δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον χρόνο χαλάρωσής τους ή τι είναι αυτό που θα τους βοηθήσει πράγματι να χαλαρώσουν. Μπορεί το πολύωρο scrolling να νομίζετε ότι σας χαλαρώνει ή μπορεί να κάνετε πράγματα που έχετε ακούσει ότι βοηθούν στην χαλάρωση, αλλά να μην ταιριάζουν τόσο πολύ σε εσάς. Η χαλάρωση δεν είναι ίδια για όλους και ούτε οι ίδιες δραστηριότητες βοηθούν κάθε άτομο να χαλαρώσει. Για να αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι σημαίνει χαλάρωση για εσάς, ίσως θελήσετε να διαμορφώσετε εκ νέου το πώς την αντιλαμβάνεστε πρώτα:

  • Η χαλάρωση δεν είναι μία δραστηριότητα, είναι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε δραστηριότητας και είναι στο χέρι σας να βρείτε την ιδανική για εσάς.
  • Εξερευνήστε χόμπι, διαφορετικούς τύπους σωματικής δραστηριότητας, διάφορα μέσα κοινωνικοποίησης, πρακτικές αυτο-φροντίδας.
  • Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε κάποια που να σας ταιριάζει περισσότερο.

2. Να είστε σκόπιμοι με την χαλάρωσή σας

Η σκοπιμότητα αποτελεί τον χρυσό κανόνα της χαλάρωσης, καθώς για να είναι αποτελεσματική πρέπει να δεσμευτείτε σε αυτήν, πράγμα που συνήθως δεν κάνουμε αν σκεφτούμε πόσες φορές ένα μήνυμα ή μια ειδοποίηση έχει αποσπάσει την προσοχή μας από οτιδήποτε κι αν κάνουμε την δεδομένη στιγμή. Το να θέλετε να χαλαρώσετε ή να ηρεμήσετε αποτελεί μια καλή αφετηρία, θα πρέπει όμως να γίνεται πιο συγκεκριμένοι και να σκεφτείτε αν θέλετε να χαλαρώσετε από τους γρήγορους ρυθμούς, να φορτίσετε τις «μπαταρίες» σας ή να νιώσετε ανανεωμένοι. Για να το καταφέρετε δοκιμάστε:

  • Προγραμματίστε τον χρόνο που θα αφιερώσετε στην προσωπική σας χαλάρωση και μην τον θυσιάζετε.
  • «Προστατεύστε» την χαλάρωσή σας, βάζοντας το κινητό σας στο αθόρυβο.

3. Μπείτε στο «mood» με την κατάλληλη ρουτίνα

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους δεν μπορούν να χαλαρώσουν εύκολα ακριβώς επειδή έχουν συνηθίσει να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ακόμα και στον ελεύθερό τους χρόνο. Ακόμα και αν ακούγεται κλισέ είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που θα σας βοηθήσει να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας πριν να χαλαρώσετε. Η ρουτίνα αυτή θα σας βοηθήσει να κάνετε ευκολότερη και πιο επιτυχημένη την μετάβαση από την ένταση στην ηρεμία. Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Δοκιμάστε να καθιερώσετε μια συνήθεια μετά την δουλειά και πριν να χαλαρώσετε για να κάνετε την μετάβαση ευδιάκριτη και πιο εύκολη.
  • Κάντε μια βόλτα, διαλογιστείτε, ασκηθείτε, κάντε μια γρήγορη δουλειά, γράψτε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σας για την επόμενη μέρα. Αυτά αποτελούν μερικά παραδείγματα από τις δεκάδες δραστηριότητες, με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε.
  • Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας για να χαλαρώσει αλλά αφεθείτε και κάθε μέρα θα διαπιστώσετε ότι θα χαλαρώνετε περισσότερο.
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: