Το κάπνισμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας ακόμα μη συλληφθείς «serial killer». Κι αυτό γιατί ένα τσιγάρο περιέχει 4800 χημικές ουσίες, οι 69 από τις οποίες προκαλούν καρκίνο. Δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας και να το κόψετε. Είναι μάλλον μια απόφαση που δε «χωρά» αναβολή.

Διαβάστε επίσης: Σκέψεις: Μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργία του σώματός μας;

Γιατί το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Από την ακετόνη και την πίσσα μέχρι τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, δεν υπάρχουν ασφαλείς ενώσεις στα τσιγάρα. Τα σωματίδια που εισπνέετε έχουν αντίκτυπο στο πλήρες σύστημα του σώματός σας.

Τα συμπτώματα και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό μπορεί να είναι:

Αποδυνάμωση του αναπνευστικού συστήματος

Είναι γνωστό πως το κάπνισμα επηρεάζει σοβαρά τους πνεύμονές μας. Με τις αυξημένες λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες μη αναστρέψιμες πνευμονικές παθήσεις, όπως:

  • Καρκίνος του πνεύμονα.
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Κακή όραση

Το κάπνισμα επηρεάζει και την όραση ενός ατόμου. Αυξάνει τις πιθανότητές να αναπτύξουμε ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Διαβήτης τύπου 2

Το κάπνισμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ενώ αυξάνει τον κίνδυνο περιπλοκών από τη νόσο – συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ροής αίματος στα άκρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μόλυνση.

Έκτοπη κύηση

Η έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο αναπαραγωγικό πρόβλημα που είναι πιο κοινό σε γυναίκες που καπνίζουν.

Συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Το έμβρυο κατά κανόνα δεν επιβιώνει, θέτοντας τη ζωή της μητέρας σε κίνδυνο.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στο να το κόψετε

Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μερικές απλές και εύκολες προπονήσεις που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας για να απαλλαγείτε από αυτήν την απειλητική για τη ζωή συνήθεια, είναι:

Ασκήσεις αναπνοής

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δύσκολη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Η βαθιά αναπνοή είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει την απόλαυση που προέρχεται από την εισπνοή ενός τσιγάρου. Σε αντίθεση με το κάπνισμα όμως, έχει «καθαριστική» επίδραση στο σώμα.

Παίρνοντας τακτικά βαθιές αναπνοές τις οποίες θα πρέπει να κρατάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στην ημέρα, επιτρέπετε σε κάθε κύτταρο του σώματός σας να χρησιμοποιεί καλύτερα το οξυγόνο που παρέχεται στην κυκλοφορία του αίματος με μια εισπνοή. Η εκπνοή απομακρύνει το απόβλητο «προϊόν», ειδικά το διοξείδιο του άνθρακα από την κυκλοφορία.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για τις αναπνοές σας, τοποθετήστε την παλάμη σας στην κοιλιά σας κάτω από το θώρακα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακολουθήστε την κίνηση του χεριού σας. Εάν το χέρι σας κινείται καθώς η κοιλιά σας επεκτείνεται, αναπνέετε σωστά. Στη συνέχεια, μετρήστε αργά μέχρι το τέσσερα και απελευθερώσετε μια βαθιά εκπνοή με τον ίδιο ρυθμό.

Έτσι, θα επιτύχετε μια αίσθηση ηρεμίας σε μυαλό και σώμα.

Αερόβια άσκηση

Η αερόβιες ασκήσεις είναι καρδιαγγειακές ασκήσεις που πρέπει να εκτελείτε αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αυτών και έως και 50 λεπτά μετά, τα συμπτώματα στέρησης και η λαχτάρα για τσιγάρο τείνουν να μειώνονται.

Tα είδη που μπορείτε να διαλέξετε:

Oι δραστηριότητες που μπορούν να ενεργοποιήσουν την αερόβια παραγωγή ενέργειας είναι αυτές που προσφέρουν χαμηλή-μέτρια ένταση και μεγάλη διάρκεια. Tέτοιες δραστηριότητες είναι το έντονο περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο (τζόγκινγκ), το ανέβασμα σκάλας, το ποδήλατο, η κωπηλασία, το κολύμπι, το σκοινάκι, ο χορός και κάθε μορφή ομαδικής δραστηριότητας (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδόσφαιρο).

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μια σωματική άσκηση που μπορεί να κάνει θαύματα αν γίνεται με συνέπεια.

Κάθε μέρα, προσπαθήστε να κάνετε 7 έως 8 χιλιάδες βήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει, εκτός των άλλων, να διατηρήσετε την καλή υγεία της καρδιάς.

Ξεκινήστε με σύντομους περιπάτους και σταδιακά αυξήστε τις αποστάσεις. Οι σύντομοι περίπατοι βοηθούν στο να περνάμε λιγότερο χρόνο καθήμενοι και άρα (συνήθως) καπνίζοντας.

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που κάπνιζαν και έβαλαν στη ζωή τους το περπάτημα, ένιωσαν πολύ καλύτερα μετά από μόλις 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα και διευκολύνθηκαν σημαντικά στο να το κόψουν.