Συχνά ακούμε ότι αδυνάτισμα και ψωμί δεν συμβαδίζουν. Πρόκειται για την «πλούσια» σε υδατάνθρακες τροφή που συνήθως αποκλείουμε μόλις ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.

«Οι υδατάνθρακες πρόκειται για ένα από τα πιο «δαιμονοποιημένα» μακροθρεπτικά συστατικά, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε δίαιτες και στόχους που περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους» αναφέρει η διαιτολόγος, Λίζα Μόσκοβιτς.

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσω;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι υδατάνθρακες στο ψωμί δεν μεταφράζονται αυτόματα σε συσσώρευση λιποκυττάρων ή αύξηση βάρους, συμπληρώνει η ίδια.

Από την άλλη πλευρά, το να στερείστε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα τις τροφές που αγαπάτε, όπως το ψωμί, μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», οδηγώντας αργότερα σε αυξημένη επιθυμία και έντονη λαχτάρα και ως εκ τούτου στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Επιπλέον, οι υδατάνθρακες κάνουν τα γεύματα πιο χορταστικά, γευστικά και δυναμωτικά, καθώς χαρίζουν στο σώμα την πολύτιμη ενέργεια που χρειάζεται για τις λειτουργίες του.

Έτσι λοιπόν, ένα τοστ για το πρωινό σας ή ένα μέτριο σάντουιτς για μεσημεριανό μπορεί να είναι ένα υγιεινό (και νόστιμο) μέρος της διατροφής σας με στόχο την απώλεια βάρους. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να αποφύγετε τα ακόλουθα λάθη:

1. Επιλέγετε ψωμί χωρίς φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι «σύμμαχος» στο αδυνάτισμα. Επιβραδύνουν την πέψη, εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα και βοηθούν στη δημιουργία ενός ενεργειακού ελλείμματος απαραίτητου για την καύση λίπους, αναφέρει η διαιτολόγος, Λίζα Μόσκοβιτς.

Επιπλέον, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έτσι θα νιώθετε ικανοποιημένοι τρώγοντας λιγότερο.

Quick fix: Αν θέλετε τα παραπάνω οφέλη, επιλέξτε ψωμί που περιέχει τουλάχιστον 3 έως 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

2. Το ψωμί έχει πρόσθετη ζάχαρη

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η προσθήκη ζάχαρης στο ψωμί είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε. Δυστυχώς, αυτό το γλυκό πρόσθετο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από τις φυτικές ίνες: Αντί να σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα σας, οδηγεί σε ξαφνικές αυξήσεις.

Αλλά αυτό που ανεβαίνει πρέπει να κατέβει. Αμέσως μετά την κατανάλωσή του, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα πέσουν, θα πεινάσετε πολύ πιο σύντομα και θα λαχταράτε ακόμα περισσότερους υδατάνθρακες.

Quick fix: Για να αποφύγετε αυτόν τον φαύλο κύκλο, επιλέξτε ψωμί με 5 γραμμάρια ή λιγότερο πρόσθετη ζάχαρη ανά μερίδα.

3. Δεν το συνδυάζεται με άπαχη πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά

Εάν θέλετε να αισθάνεστε χορτάτοι και να τρώτε για να χάνετε βάρος, τότε είναι σημαντικό να ταιριάζετε τους υδατάνθρακες με άπαχη πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Quick fix: Για να επιβραδύνετε την πέψη και να βελτιώσετε τον κορεσμό σας μακροπρόθεσμα, ταιριάξτε μια φέτα του τοστ με φέτες άπαχης πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, τόνο ή αυγά ή καλά λιπαρά όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο βούτυρο αμυγδάλου, χούμους, και το αβοκάντο.