Μετά από μια ξέφρενη βραδιά, το αλκοόλ έχει την τάση να αφήνει τα «τοξικά» του αποτυπώματα στο σώμα μας. Είτε το ποτό της επιλογής σας είναι μπύρα, κρασί ή διάφορα αλκοολούχα ποτά, ο οργανισμός σας έχει έναν τρόπο να σας ενημερώνει αν το παρακάνατε.

Ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η κόπωση είναι μερικά από τα αποκαλυπτικά σημάδια του hangover το επόμενο πρωί.

Η πιο δημοφιλής στρατηγική ή «θεραπεία» που επιλέγουν οι περισσότεροι είναι ο καφές. Θεωρητικά, αυτό είναι λογικό: τι καλύτερο από ένα αναζωογονητικό φλιτζάνι καφέ για να καταπνίξετε αυτά τα συμπτώματα;

Διαβάστε επίσης: Καφές: 3 σημάδια ότι πρέπει να τον ελαττώσετε

Κι όμως, η καφεΐνη ίσως να επιδεινώσει την κατάστασή σας…

Ο καφές αφυδατώνει (κι άλλο)

Η αφυδάτωση είναι η κύρια αιτία για πολλές από τις δυσάρεστες παρενέργειες που βιώνουμε σε ένα hangover. Αλλά το πρωινό σας ρόφημα μπορεί απλώς να εντείνει τα προβλήματα αφυδάτωσής σας.

Ο καφές, όπως και το αλκόολ, είναι διουρητικό. Οπότε η κατανάλωσή του όταν έχετε μεθύσει μπορεί να είναι σαν ένα διπλό αφυδατωτικό χτύπημα. Αυτό συμβαίνει επειδή αντί να αντικαταστήσετε τα υγρά για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποκαταστήσει την ισορροπία του, συνεχίζετε να χάνετε περισσότερα.

Μάλιστα, όταν δεν λαμβάνετε αρκετά υγρά, ο εγκέφαλός σας συρρικνώνεται, υποχωρώντας ελαφρώς από το κρανίο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Και αυτό ασκεί πίεση στα νεύρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πονοκέφαλο.

Αν και ο οργανισμός του καθενός θα αντιδράσει διαφορετικά, η ασφαλέστερη στρατηγική είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι με άφθονο νερό.

Ενισχύει το άγχος

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ντοπαμίνης, γεγονός που μπορεί να διαταράξει άλλους νευροδιαβιβαστές και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα. Αυτή η επίδραση μετά το αλκοόλ έχει ακόμη και όνομα: hangxiety.

Όταν οι χαλαρωτικές επιδράσεις του αλκοόλ εξασθενούν, το νευρικό σας σύστημα πρέπει να επαναρυθμιστεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία. Το hangover μπορεί να προκαλέσει χάος στη συναισθηματική ρύθμιση, καθιστώντας δυσκολότερο τον έλεγχο των συναισθημάτων του ατόμου.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν προσθέσετε στο μείγμα ένα φλιτζάνι καφέ, μπορεί να χειροτερέψει τη διάθεσή σας. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ο καφές είναι γνωστό ότι αυξάνει το άγχος και τα νευρικά συναισθήματα για μερικούς ανθρώπους.

Πυροδοτεί στομαχικά προβλήματα

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να σαμποτάρει ακόμα και το πιο δυνατό στομάχι. Το αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και την εντερική χλωρίδα. Γι’ αυτό και η κατανάλωση μπορεί να εκτροχιάσει το πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας ναυτία, εμετό και στομαχόπονο.

Αλλά το να πιείτε και καφέ μπορεί να προκαλέσει διπλάσια προβλήματα. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει το γαστρεντερικό σας σύστημα, το ίδιο κάνει και ο καφές. Η καφεΐνη όχι μόνο δρα ως διεγερτικό, επιταχύνοντας τις συσπάσεις στο έντερο, αλλά η περιεκτικότητά της σε οξέα ή/και λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα, καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Διαταράσσει τον ύπνο

Το αλκοόλ θεωρείται ηρεμιστικό και μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε στην αρχή. Αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να σας κόψει τον ύπνο. Διακόπτει την απελευθέρωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που υποστηρίζει τον ύπνο, και μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM. Δηλαδή το βαθύ στάδιο του ύπνου.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη γιατί ξυπνάτε με αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια ενός hangover. Τώρα ρίξτε στην εξίσωση ένα άλλο διεγερτικό όπως η καφεΐνη. Αυτό δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα για περαιτέρω σαμποτάζ του ύπνου σας.