Αδιαμφισβήτητα, ο διαλογισμός είναι μια πολύ σπουδαία πρακτική. Ωστόσο, δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε, και όταν επιτέλους έχουμε λίγα λεπτά για τον εαυτό μας, θα προτιμούσαμε να τα περάσουμε κάνοντας κάτι ευχάριστο.

Ευτυχώς, η έρευνα μας δείχνει πώς λειτουργεί ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός απενεργοποιεί το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας (DMN), το οποίο παράγει τις αυτοκατευθυνόμενες, αυτόματες σκέψεις μας. Αυτός είναι ο εσωτερικός μας μονόλογος. Ενεργοποιεί επίσης το κεντρικό εκτελεστικό δίκτυο (CEN), από όπου προέρχεται η σκόπιμη, εστιασμένη προσοχή μας.

Με την πάροδο του χρόνου, ο διαλογισμός αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο. Το CEN γίνεται ισχυρότερο, διευκολύνοντας την αναστολή της περιπλάνησης του νου και την εστίαση στα πράγματα που έχουν σημασία. Αυτό προσφέρει μια σειρά από οφέλη, από τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων μέχρι τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Ισορροπώντας ψυχή και σώμα

Για να βιώσετε τα αποτελέσματα του διαλογισμού στην καθημερινή ζωή, ξεκινήστε με μια αλλαγή νοοτροπίας. Ο εσωτερικός σας μονόλογος είναι ασήμαντος. Αχρείαστος. Όχι μόνο δεν προσφέρει αξία, αλλά σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα και για τις κανονικές σας δραστηριότητες. Στέκεται εμπόδιο στην ειρήνη, στην ηρεμία και στο να είστε πραγματικά παρόντες στη ζωή σας.

Όταν προκύψει μια πολύτιμη σκέψη, είτε πρόκειται για μια δουλειά που πρέπει να κάνετε είτε για μια δημιουργική ιδέα, γράψτε την. Το να ξέρετε τι θα κάνετε με την περιστασιακή σημαντική σκέψη σας βοηθά να ξεχάσετε τις υπόλοιπες.

Στη συνέχεια, δοκιμάστε αυτές τις λύσεις:

Απλοποιήστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες

Το 43% του χρόνου, κάνουμε καθημερινές δραστηριότητες ενώ σκεφτόμαστε κάτι άλλο. Όταν κάνετε καθημερινά πράγματα, σιωπήστε ενεργά τον εγκέφαλο στρέφοντας την προσοχή σας αλλού. Εστιάστε στην αίσθηση του ζεστού νερού στο ντους, στη γεύση του φαγητού ή στο χρώμα του ουρανού.

Επικεντρωθείτε σε αυτό που βρίσκεται μπροστά σας

Πολύ συχνά, δεν ακούμε τους ανθρώπους γύρω μας. Συγκεκριμένα, τους ακούμε, αλλά ακούμε επίσης και την εσωτερική μας φωνή να φλυαρεί. Όταν μιλάτε με κάποιον, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να σιωπήσετε νοητικά.

Επικεντρωθείτε στη συζήτηση. Αυτό θα ενεργοποιήσει το CEN σας και θα δημιουργήσει μια πιο ικανοποιητική αλληλεπίδραση κατά τη διαδικασία.

Αξιοποιήστε τη ροή

Η κατάσταση ροής, όταν είμαστε τόσο απορροφημένοι σε μια δραστηριότητα που τίποτα άλλο δεν φαίνεται να έχει σημασία, «απενεργοποιεί» τις ανούσιες σκέψεις.

Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε τις δραστηριότητες που αγαπάτε. Αυτές που σας κάνουν να χάνετε την αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Η διαρκής προσοχή χτίζει το CEN, δημιουργώντας το ίδιο αποτέλεσμα που έχει και ο διαλογισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News