Η κορτιζόλη είναι η Lisa Rinna των ορμονών – εμπλέκεται στις υποθέσεις όλων και πάντα κατηγορείται για το δράμα (οι φαν των The Real Housewives of Beverly Hills το γνωρίζουν).

Στην πραγματικότητα, όντως συνδέεται με την αντίδραση μάχης ή φυγής του σώματός μας. Δεν έχει αποκτήσει άδικα το παρατσούκλι «η ορμόνη του στρες». Αλλά η κορτιζόλη παίζει επίσης ρόλο σχεδόν σε κάθε σημαντικό σύστημα οργάνων, από τη λειτουργία του εγκεφάλου μέχρι την υγεία των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ρυθμίζει το μεταβολισμό. Συνεργάζεται με την ινσουλίνη για να κρατήσει το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό. Βοηθά στην καταστολή της φλεγμονής. Ίσως να μην είναι και τόσο κακή τελικά…

Διαβάστε επίσης: Στρες: Πράγματι «θολώνει» την κρίση σας, διαπιστώνει νέα μελέτη

Σε μια εποχή ανεξέλεγκτης εξουθένωσης, η ανισορροπία της κορτιζόλης έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για κάθε είδους προβλήματα υγείας, όπως η κόπωση, η ακμή, το φούσκωμα και πολλά άλλα. Αυτό, όμως, οδηγεί σε ευρεία παραπληροφόρηση σχετικά με το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη ορμόνη και τι θεωρείται υγιές και φυσιολογικό.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης σας περνούν από σκαμπανεβάσματα που αντιστοιχούν στο μοτίβο ύπνου. Το πρωί, αυξάνονται για να αυξήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την εγρήγορση και αντλώντας σας για την ημέρα. Στη συνέχεια πέφτουν και πέφτουν στο χαμηλότερο σημείο όταν κοιμάστε.

Όταν τρώτε, γυμνάζεστε ή αντιμετωπίζετε έναν στρεσογόνο παράγοντα, βιώνετε μια μικρή άνοδο. Αυτές οι φυσικές διακυμάνσεις είναι κατάλληλες και καλές. Προβλήματα υγείας προκύπτουν μόνο όταν πειράζετε το ευρύτερο φυσικό μοτίβο της ροής της κορτιζόλης, όπως το να ξενυχτάτε μερικές μέρες στη σειρά.

Συμπτώματα υψηλών επιπέδων κορτιζόλης

Βασικοί δείκτες υγείας

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι σταθερά υψηλότερος από το συνηθισμένο, κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά. Μπορείτε εύκολα να το παρακολουθείτε αυτό και μόνοι σας.

Επίπεδα χοληστερόλης

Τα επίπεδα κορτιζόλης και η λειτουργία του ήπατος συνδέονται. Και το ήπαρ ελέγχει πώς το σώμα μας επεξεργάζεται τα λίπη. Ρωτήστε για την LDL χοληστερόλη σας κατά την ετήσια εξέτασή σας.

Αλλαγές στη σωματική μάζα

Αν παρατηρήσετε συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση σας, αλλά το βάρος και οι διατροφικές σας συνήθειες έχουν παραμείνει οι ίδιες, αναφέρετε το στον γιατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι χρόνια εκτός του φυσιολογικού.

Μειώστε τα επίπεδα κορτιζόλης με φυσικό τρόπο

  • Ασκηθείτε, αλλά όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
  • Δώστε προτεραιότητα στην προπόνηση δύναμης.
  • Μην καταπονείτε το σώμα σας σε προπονήσεις μεγάλης διάρκειας.
  • Χρειάζεστε 7 ώρες ύπνου – ιδανικά, πιο κοντά στις 8 – κάθε βράδυ.
  • Μην υποτιμάτε το περπάτημα.
  • Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ανακάμψετε μετά την άσκηση, μέσω της ενσυνειδητότητας της γιόγκα ή τις αναπνοές του διαλογισμού.
  • Η δεύτερη μεγαλύτερη αιχμή κορτιζόλης είναι μεταξύ 4 μ.μ. και 5 μ.μ., στη συνέχεια πέφτει από εκεί και πέρα. Το φαγητό μετά τις 5 μ.μ. μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση.
  • Μετά τη γυμναστική, καταναλώστε περίπου 30 με 40 γραμμάρια υδατανθράκων για να μειώσετε ξανά την κορτιζόλη. Όταν καταναλώνετε έναν υδατάνθρακα ταχείας πέψης, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που στέλνει ένα σήμα στο σώμα σας να επιβραδύνει την παραγωγή της.
  • Η καφεΐνη ανεβάζει την παραγωγή κορτιζόλης. Επικεντρωθείτε στη βελτίωση του ύπνου σας και μειώστε την εξάρτησή σας από τον καφέ.