Πιθανότατα, θα έχετε ακούσει ότι μόλις φτάσετε στα τριάντα ο άλλοτε γρήγορος μεταβολισμός σας θα «φρενάρει» κάπως απότομα, μειώνοντας τις καύσεις του οργανισμού. Και μετά, καθώς περνούν τα χρόνια, είναι σύνηθες η ζυγαριά να ανεβαίνει και τα τζιν μας να γίνονται πιο στενά ή να μην εφαρμόζουν εντελώς.

Έτσι είναι λογικό να σκεφτείτε ότι θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερες ώρες στο γυμναστήριο ή ότι θα πρέπει να στραφείτε σε δίαιτες για να «ανταπεξέλθετε». Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ακριβώς αλήθεια μας λέει η επιστήμη.

Πράγματι επιβραδύνεται ο μεταβολισμός;

Έρευνα ορόσημο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αποκαλύπτει ότι ο μεταβολισμός μας δεν επιβραδύνεται με την ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική με διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο μεταβολισμός μας στην πραγματικότητα παραμένει σταθερός από την ηλικία των είκοσι έως και των εξήντα ετών, σύμφωνα με την έρευνα διάρκεια σαράντα ετών σε περίπου 6.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας έως και 95 ετών.

Και ενώ η καύση θερμίδων αρχίζει να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 60 ετών, η αλλαγή είναι ανεπαίσθητη και συμβαίνει σε ποσοστό μόλις 7% ανά δεκαετία.

Το σώμα μας λοιπόν, δεν εργάζεται ενάντια στις προσπάθειές μας αλλά είναι οι συνήθειές μας που τείνουν να αλλάζουν με την ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε τείνουμε να κινούμαστε λιγότερο και να τρώμε περισσότερο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα λίπους στο σώμα.

Ποιες συνήθειες τον ενισχύουν;

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να μην πέσετε σε αυτές τις παγίδες, περιλαμβάνουν:

Τρώμε πιο συνειδητά

Αν και δεν υπάρχει μαγική τροφή που θα αλλάξει τον μεταβολισμό μας, τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν τις σωματικές μας λειτουργίες.

Παράλληλα δεν είναι λίγες οι φορές που τρώμε χωρίς να δίνουμε σημασία στο φαγητό μας.

Στην πραγματικότητα, η απόσπαση της προσοχής κατά την διάρκεια του φαγητού κάνει τους ανθρώπους να λαμβάνουν περίπου 10% περισσότερες θερμίδες και έως και 25% περισσότερες θερμίδες σε μεταγενέστερα γεύματα, αναφέρει ανασκόπηση από το American Journal of Clinical Nutrition.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε τελείως τα αγαπημένα σας σνακ αλλά είναι σημαντικό να είστε περισσότεροι συνειδητοί και προσεκτικοί αναφορικά με το φαγητό σας και τις επιλογές σας.

Επιλέγουμε τροφές που μας χορταίνουν

Η επιλογή τροφών που σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν τελειώσετε ένα γεύμα ή ένα σνακ νιώθοντας ικανοποιημένοι, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψετε για περισσότερο λίγο αργότερα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά συγκαταλέγονται στις καλύτερες επιλογές.

Τα γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά τροφοδοτούν και διατηρούν τις καύσεις του οργανισμού, επειδή αφομοιώνονται με αργό, σταθερό ρυθμό.

Δουλεύουμε τους μυς μας

Η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε και να χτίσετε τον άπαχο μυϊκό ιστό, ο οποίος επιτρέπει στο σώμα σας να «καίει» περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με τον λιπώδη ιστό.

Η μυϊκή μάζα είναι ο νούμερο ένα προγνωστικός παράγοντας του μεταβολικού ρυθμού, αναφέρουν οι ειδικοί.

Όσο περισσότερο μπορείτε να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, τόσο περισσότερο μπορείτε να διατηρήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό.

Cardio με μέτρο

Η τακτική αερόβια άσκηση αυξάνει τη συνολική καύση θερμίδων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο όταν προσέχετε τη διατροφή σας παράλληλα.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος σε σύγκριση με την αλλαγή της διατροφής σας ή την άσκηση μόνο.

Επιδιώξτε να κάνετε τα συνιστώμενα 30 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα (ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας), αλλά μην καταπονήστε, προσπαθώντας να κάνετε περισσότερα για χάρη της… ζυγαριάς.

Αν και είναι πολύ καλό να κάνετε επιπλέον άσκηση εάν σας αρέσει να είστε δραστήριοι, η σωματική δραστηριότητα πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα δεν φαίνεται να συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους ή στην απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, κατέληξε επιστημονική επισκόπηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.