Εάν ζούσαμε σε έναν τέλειο κόσμο, το πιο δύσκολο μέρος της γυμναστικής σας θα αφορούσε ακριβώς την προπόνησή σας και όχι το να καταφέρετε πρακτικά να περάσετε την πόρτα του γυμναστηρίου. Ωστόσο, εάν αγχώνεστε μπαίνοντας, σκεπτόμενοι ότι θα σας κοιτάζουν καθώς θα προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό, ότι θα σας κρίνουν ή θα σας σχολιάζουν καθώς γυμνάζεστε, δεν είστε μόνοι. Το άγχος για το γυμναστήριο, επίσης γνωστό με τον δημοφιλή όρο «Gymtimidation», είναι συχνό και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία του και το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης.

Ο φόβος των άλλων

Οπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και εδώ ο φόβος για τους άλλους «καραδοκεί». Ισως φοβάστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για την εμφάνιση ή τις ικανότητές σας. Μπορεί πάλι να μην έχετε ιδέα για το τι να κάνετε ή νιώθετε αμήχανα επειδή δεν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό και νιώθετε ότι οι άνθρωποι θα σας κρίνουν.

Ισως ανησυχείτε ότι θα έχει πολύ κόσμο ή ακόμα και μικρόβια. Εάν έχετε βιώσει κάτι από τα παραπάνω, τότε έχετε νιώσει το Gymtimidation.

Τι πυροδοτεί το άγχος για το γυμναστήριο

Οπως κάθε τύπος άγχους, το άγχος του γυμναστηρίου μπορεί να είναι περίπλοκο και εξατομικευμένο, αλλά εδώ είναι μερικά κοινά σενάρια που μπορεί να το πυροδοτήσουν:

Είστε αρχάριοι: Εάν δεν έχετε κάνει ποτέ γυμναστική στο γυμναστήριο ή έχει περάσει πολύς καιρός, μπορεί να νιώθετε φόβο. Οι ειδικοί το ορίζουν ως άγχος κατάστασης και επισημαίνουν ότι οι αρνητικές ή ανήσυχες σκέψεις και τα άβολα συναισθήματα μπορεί να προκληθούν από άγνωστες καταστάσεις.

Αλλάξατε γυμναστήριο: Ισως να έχετε προπονηθεί σε ένα γυμναστήριο για λίγο, αλλά πρόσφατα αλλάξατε την τοποθεσία των προπονήσεών σας. Η πλοήγηση στη νέα διάταξη, η εύρεση του αποδυτηρίου, ο εντοπισμός του εξοπλισμού που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και η είσοδος και η νέα ρουτίνα μπορεί να προκαλέσουν άγχος.

Δυσκολεύεστε με τον εξοπλισμό: Ισως θέλετε χρησιμοποιήσετε κάποια συγκεκριμένα μηχανήματα και δεν γνωρίζετε πώς ή δεν μπορείτε να τα αναγνωρίσετε. Τότε μπορεί να νιώσετε έντονη αναστάτωση ή ακόμα και ντροπή, συναισθήματα που μπορεί να ενταθούν αν σκεφτείτε να ρωτήσετε τον υπεύθυνο.

Είστε γυναίκα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα βάρη: Η γυμναστική με βάρη δεν απευθύνεται μόνο σε άνδρες, με δεκάδες έρευνες να επισημαίνουν ότι η μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη έχει πολλά οφέλη και για τις γυναίκες.

Ωστόσο, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Exercise Science» διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος των γυναικών δεν επέλεγε τα βάρη εξαιτίας του χρόνου που έπρεπε να αφιερώσουν, της προσπάθειας που έπρεπε να καταβάλουν αλλά και αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο φόβος της κριτικής.

Πώς θα το ξεπεράσετε

Για να καταφέρετε να ξεπεράσετε το άγχος του γυμναστηρίου και να απολαύσετε την προπόνησή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

* Κάντε την έρευνά σας

Η ρίζα οποιουδήποτε τύπου άγχους είναι ο φόβος για το άγνωστο, επομένως αποκτώντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες εκ των προτέρων, θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σιγουριά και άνεση.

* Ξεκινήστε αργά

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να πάτε «all in» κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο γυμναστήριο. Επιλέξτε έναν μικρό στόχο με τον οποίο αισθάνεστε άνετα, κάντε την ολιγόλεπτη προπόνησή σας και επιστρέψτε την επόμενη ημέρα με μία μεγαλύτερη. Αυτό θα σας δώσει την πολύτιμη ευκαιρία να εξοικειωθείτε με τον χώρο και τα πρόσωπα γύρω σας στον δικό σας ρυθμό.

* Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας

Η εφαρμογή ενός σχεδίου δεν αποτελεί το «κλειδί» μόνο για τη γόνιμη διαχείριση του χρόνου σας και την αποτελεσματικότητα των προπονήσεών σας αλλά αποδυναμώνεται έτσι και ο φόβος σας για το άγνωστο. Εάν γνωρίζετε ακριβώς ποιες ασκήσεις θέλετε να ολοκληρώσετε και με ποια σειρά, θα μπορείτε να εστιάσετε στην προπόνησή σας και όχι στην αβεβαιότητα γύρω σας.

* Προπονηθείτε με έναν φίλο

Ειδικά στις αρχές, η προπόνηση με έναν φίλο σας μπορεί να σας βοηθήσει να είστε και πιο συνεπείς. Αν μάλιστα εκείνος γνωρίζει πώς να κινείται στο γυμναστήριο, θα νιώσετε μεγαλύτερη άνεση, υποστήριξη και καθοδήγηση. Αφού νιώσετε άνετα να γυμνάζεστε με τον φίλο σας, θα νιώσετε σύντομα άνετα να γυμναστείτε και μόνοι σας.