Συνεχής επιθυμία να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα που οδηγεί σε αίσθημα καύσου κατά την ούρηση; Πιθανότατα έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Συχνά επώδυνη και (το λιγότερο) άβολη, η ουρολοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί με τα παραπάνω συμπτώματα και να σας κάνει να αναρωτιέστε πόσο διαρκεί αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να επισπεύσετε την ανάρρωση.

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται συνήθως στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη από τον κόλπο ή το ορθό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα εκτός της αυξημένης συχνότητας ούρησης και του πόνου κατά την ούρηση, είναι και η εμφάνιση αίματος στα ούρα αλλά και ο πόνος χαμηλά στην μέση.

Διαβάστε επίσης: Πυρετός: Πότε καταπολεμά τις λοιμώξεις;

Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την πρόσφατη σεξουαλική επαφή αλλά και οι ορμονικές αλλαγές.

Πόσο διαρκεί η ουρολοίμωξη;

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να είναι επώδυνες, γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους για να επισπεύσουν την ανάρρωση.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες σπιτικές θεραπείες για τις ουρολοιμώξεις προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα, οι λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά για να υποχωρήσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να αναμένουν να βρουν ανακούφιση εντός 48 έως 72 ωρών, σύμφωνα με την δρ Σουζάν Μποβόν, γυναικολόγο. «Τα συμπτώματα καύσου μιας ουρολοίμωξης συχνά μειώνονται μετά την πρώτη δόση», αναφέρει η ίδια.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τυπικά, με αντιβιοτικά. Αλλά προτού μπορέσετε να ξεκινήσετε τη θεραπεία, είναι σημαντικό να λάβετε την σωστή διάγνωση. «Πολλά συμπτώματα, όπως η αυξημένη συχνότητα ούρησης και το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης υποδηλώνουν ουρολοίμωξη, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι λοίμωξη» λέει η δρ Σουζάν Μποβόν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, ο γιατρός θα πρέπει να κάνει ανάλυση και καλλιέργεια ούρων, με κάθε επεισόδιο συμπτωματικής οξείας κυστίτιδας πριν από την έναρξη της θεραπείας, ακόμα και σε ασθενείς με ιστορικό με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Μόλις λάβετε την διάγνωση από τον γιατρό σας και γνωρίζετε σε ποιο ακριβώς παθογόνο μικροοργανισμό οφείλεται, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Γίνεται να επισπεύσουμε την ανάρρωση;

Αφού διαγνωστείτε και ξεκινήσετε τη θεραπεία, μπορεί να αναζητάτε έναν τρόπο να επιταχύνετε την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Ένας τρόπος για να το καταφέρετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αυξήσετε την πρόσληψη νερού.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική, αλλά το να πίνετε πολύ νερό δεν είναι χρήσιμο, μιας και θα αυξήσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα κι έτσι θα έχετε συχνότερες ενοχλήσεις. Προσπαθήστε να πίνετε νερό συχνά αλλά με μέτρο.