Η γυμναστική, άρα η υγεία και η φυσική μας κατάσταση, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η συνέπεια βέβαια στην προπόνηση συχνά φαντάζει ανέφικτη στις πολυάσχολες ζωές μας. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε το χρόνο αντί να «εργαζόμαστε» στο να υπάρξει.

Εντέλει όμως, ναι. Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων, όσο κι αν θέλουμε να πείσουμε τον εαυτό μας με δικαιολογίες για το αντίθετο…

Διαβάστε επίσης: Θερμίδες: Γιατί δεν έχει νόημα να τις μετράμε

Τι μπορεί να σας κρατά «πίσω»

Βάζετε πάντα τον εαυτό σας… τελευταίο

«Δεν έχω χρόνο για τον εαυτό μου, πρέπει να φροντίζω τα παιδιά μου, τους γονείς μου κ.λπ.». Σας ακούγεται γνώριμό; Είναι δυστυχώς μια κοινή κοινωνική προσδοκία, ειδικά για το γυναικείο φύλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όντως να βάλετε τον εαυτό σας τελευταίο ή ότι δεν μπορείτε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες; Αν μη τι άλλο, όταν δίνετε προτεραιότητα στη δική σας υγεία και ευεξία, έχετε περισσότερη σωματική και συναισθηματική αντοχή για να φροντίσετε τους άλλους.

Θυμηθείτε: Δεν είμαστε υπεράνθρωποι και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με αυτόν τον ρυθμό όπου η φροντίδα του εαυτού μας είναι μηδενική.

*Η λύση

Aψηφήστε αυτή τη «σύμβαση» και βάλτε τον εαυτό αν όχι πρώτο, τουλάχιστον όχι τελευταίο. Θέτοντας όρια στον προσωπικό σας χρόνο για γυμναστική, όχι μόνο βελτιώνετε τη συνοχή της προπόνησής σας και τις πιθανότητές σας για μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για την υγεία σας, αλλά χτίζετε περισσότερη αντοχή στη φροντίδα των ανθρώπων στη ζωή σας. Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας μπορεί να είναι μια ουσιαστική ανακούφιση για να αντέξετε συναισθηματικά τη φροντίδα ενός άρρωστου συγγενή σας και όχι μόνο.

Εάν οι άνθρωποι στη ζωή σας βασίζονται σε εσάς για τη φροντίδα και την ευημερία τους, τι θα συμβεί αν «καταρρακωθείτε»; Τι γίνεται αν δεν υπάρχει κανένας άλλος πρόθυμος ή ικανός να σηκώσει το «βάρος»; Μια επένδυση στη φροντίδα του εαυτού σας και στην υγεία σας είναι μια επένδυση στη μακροπρόθεσμη αντοχή σας ως φροντιστή.

Όταν μαγειρεύουν για όλη την οικογένεια, οι γονείς συχνά συμβιβάζονται με ανθυγιεινά και γρήγορα φαγητά. Μαγειρέψτε αρκετά και υγιεινά για όλους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας. Σπάνια απαιτεί περισσότερο χρόνο ή προσπάθεια για να μαγειρέψετε μεγαλύτερες ποσότητες.

Χρειάζεται λοιπόν να δώσετε στον εαυτό σας την «άδεια» να απαλλαχτεί από την ενοχή που δεν αφιερώνει το 100% του χρόνου του στην οικογένεια, σε φίλους και ποικίλες υποχρεώσεις.

«Μακάρι να ήμουν 20 και να είχα την αντοχή και το χρόνο»…

Είστε σίγουροι ότι ξέρετε πώς να είστε σε φόρμα; Οι… μαραθώνιες προπονήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να σας κρατούσαν σε φόρμα πριν από χρόνια. Αλλά τα χρόνια πέρασαν και οι καριέρες, τα παιδιά και οι ευθύνες συσσωρεύτηκαν όπως βέβαια και κάποια παραπανίσια… κιλά.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» κατέρριψε την ιδέα ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο μέχρι να φτάσουμε στα 60. Αντίθετα, ο τρόπος ζωής μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, οδηγώντας σε αύξηση βάρους και απώλεια μυών.

Παρόλο που μπορεί να είστε αποφασισμένοι να ξεκινήσετε ξανά, όταν «έχετε περισσότερο χρόνο», η ζωή έχει έναν αστείο τρόπο να σας κρατά πάντα απασχολημένους. Οι απαιτήσεις μιας προοδευτικής καριέρας μπορεί να μειώνουν περισσότερο τον χρόνο σας. Δεν υπάρχει χρόνος με τα νεογέννητα παιδιά, αλλά μπορεί να σκεφτείτε πως σίγουρα όσο μεγαλώνουν θα πάρετε πίσω τον περισσότερο από αυτόν τον χρόνο. Αλλά τα μαθήματα πιάνου, τα ρεσιτάλ χορού και οι αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών μεγαλώνοντας, κυριαρχούν τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Ο χρόνος λοιπόν που χρειάζεται για να φτάσετε στο γυμναστήριο απλά… περιμένει.

Εν τω μεταξύ, τα χρόνια περνούν…

*Η λύση

Το να είστε σε φόρμα και να νιώθετε υγιής δεν απαιτεί τον πολύ χρόνο και την προσπάθεια που είχατε κάποτε το περιθώριο να αφιερώσετε.

Ξεχάστε τις παλιές σας συνήθειες ως προς τη γυμναστική αν δεν σας εξυπηρετούν πλέον και ξεπεράστε τη νοοτροπία του «όλα ή του τίποτα». Η προσπάθεια αθροίζεται ανεξάρτητα από το πώς τη «χωρίζετε» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Μια αξιοπρεπής προπόνηση δύναμης 30 λεπτών δε χρειάζεται να αποτελεί υπόσχεση για κάτι πιο δυναμικό αύριο.

Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να συμπεριλάβετε μικρότερες προπονήσεις στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε. Μετατρέψτε το μεσημεριανό σας διάλειμμα σε προπόνηση. Βρείτε ένα γυμναστήριο δίπλα στο σπίτι σας που θα σας επιτρέπει να γυμνάζεστε χωρίς να χάνετε χρόνο στην κίνηση στις ώρες αιχμής. Εάν η ιδέα να πάτε σε ένα γυμναστήριο δεν σας ταιριάζει, επενδύστε σε ένα «βασικό» γυμναστήριο στο σπίτι. Ένα ζευγάρι ρυθμιζόμενοι αλτήρες συνήθως κοστίζει λιγότερο από μια ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο.

Νιώθετε πίεση να εγκαταλείψετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες για να γυμναστείτε; Επενδύστε στο διάδρομο ή στο ποδήλατο και παρακολουθήστε την αγαπημένη σας σειρά ενώ κάνετε cardio.

Προσκαλέστε φίλους και κάντε βόλτες με τα πόδια μαζί όχι μόνο για να είστε πιο δραστήριοι, αλλά και για να δημιουργήσετε περισσότερο κοινωνικό χρόνο που μπορεί να αισθάνεστε ότι χάνετε.

Καθώς η ενέργειά σας βελτιώνεται, θα βελτιώνεται και η ικανότητά σας να είστε πιο δραστήριοι, και πριν το καταλάβετε, η επιστροφή στον παλιό σας καθιστικό τρόπο ζωής θα ανήκει πλέον στο παρελθόν.

«Θα ξεκινήσω από… Δευτέρα»

Καθώς πλησιάζει το Σαββατοκύριακο και η ψυχική ενέργεια μειώνεται, ένα «κακό» γεύμα ή μια χαμένη προπόνηση μπορεί να μετατραπεί σε μια «υπόσχεση» πως θα ξεκινήσετε από Δευτέρα γυμναστική και διατροφή. Αυτές οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες οδηγούν δυστυχώς συχνά στο να μην κάνετε τελικά τίποτα.

*Η λύση

Απολαύστε ελεύθερα και χωρίς ενοχές όποια «ατασθαλία» την Παρασκευή το βράδυ, το Σάββατο ή την Κυριακή, όχι όμως όλο το τριήμερο! Την επόμενη μέρα, επιλέξτε λίγο περπάτημα και να καταναλώσετε κάτι πιο υγιεινό. Οι μικρές «νίκες» είναι αυτές που πραγματικά μετρούν όταν μιλάμε για τη «στροφή» σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι δικοί σας, σας… σαμποτάρουν

Η κούραση της απόφασης και η περιορισμένη δύναμη θέλησης επιβαρύνονται όταν οι άνθρωποι γύρω σας, άθελά τους, σας σαμποτάρουν.

*Η λύση

Η συναναστροφή με ανθρώπους που δεν υποστηρίζουν την προσπάθειά σας είναι δύσκολη και απαιτεί συζητήσεις και σκληρή δουλειά για να δημιουργηθούν όρια. Είναι σημαντικό να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις δικές σας επιλογές και την υγεία σας και να μην επιτρέπετε στους γύρω να εκτροχιάζουν τις προσπάθειές σας.

Άλλωστε, οι υγιεινές επιλογές μπορεί να εμπνεύσουν μερικούς από τους ανθρώπους γύρω σας και να παρακινηθούν και εκείνοι θετικά.

Τέλος, να είστε επιεικής με τον εαυτό σας όταν υποκύπτετε σε «πειρασμούς». Κανείς δεν είναι έτσι κι αλλιώς, τέλειος. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν ένα βράδυ φάτε πατατάκια. Το επόμενο βράδυ, μπορείτε να φάτε πάλι σαλάτα.