Το σώμα μας είναι ένα εξελιγμένο και έξυπνο σύστημα που έχει τους δικούς του τρόπους επικοινωνίας μαζί μας. Όσον αφορά την αξιολόγηση της συνολικής μας υγείας, πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο ακούγοντάς το.

Το χαμηλό σωματικό βάρος δεν μας καθιστά αυτόματα υγιείς γι’ αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ακολουθούν όλα όσα αποτελούν δείκτες καλής ή μη, υγείας.

Διαβάστε επίσης: Καφές: Περισσότερη κίνηση, αλλά λιγότερος ύπνος

Οι δείκτες της καλής υγείας

Η κινητικότητα του εντέρου σας είναι φυσιολογική

Εάν πηγαίνετε στην τουαλέτα χωρίς να… καταβάλετε προσπάθεια και δεν έχετε συχνά την αίσθηση του φουσκώματος ή ανάλογων ενοχλήσεων, τότε αυτά είναι ενδείξεις ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Μπορείτε να ανεβείτε σκαλοπάτια

Ένα άλλο σημείο αναφοράς που προσδιορίζει τη φυσική σας κατάσταση είναι το αν έχετε άφθονη ενέργεια όλη την ημέρα.

Εάν μπορείτε να ανεβείτε αρκετά γρήγορα κάποια σκαλοπάτια χωρίς να σταματήσετε, αυτό δείχνει ότι το σώμα σας είναι ικανό για δραστηριότητα υψηλής έντασης, κάτι που αποτελεί δείκτη καλής φυσικής κατάστασης.

Έχετε ξεκούραστο ύπνο

Η ποιότητα του ύπνου είναι ο πιο εύκολος και ακριβής τρόπος μέτρησης της υγείας. Εάν κοιμάστε 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ και ξυπνάτε νιώθοντας αναζωογονημένοι το επόμενο πρωί, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι είστε υγιείς.

Δείχνει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι φυσιολογικά, η κεντρική θερμοκρασία του σώματός σας επίσης και το σώμα σας είναι καλά ρυθμισμένο.

Ένα σταθερό μοτίβο ύπνου σημαίνει επίσης ότι το μυαλό σας ξεκουράζεται αρκετά και ηρεμεί.

Έχετε υγιές δέρμα

Το δέρμα σας είναι ένας βασικός βιοδείκτης της συνολικής υγείας και ευεξίας σας.

Τα συχνά ξεσπάσματα ακμής, οι αλλεργίες, η χλωμή επιδερμίδα ή άλλα παρόμοια θέματα μπορεί να μαρτυρούν ότι ενδεχομένως δεν είστε τόσο υγιείς όσο νομίζετε.

Έχετε καθαρά ούρα

Όσον αφορά την υγεία, οι περισσότεροι άνθρωποι παραβλέπουν έναν από τους πιο σημαντικούς δείκτες: την ούρηση.

Το χρώμα των ούρων σας, όπως και το χρώμα του δέρματός σας, είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας σας και της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών.

Εάν τα ούρα σας είναι καθαρά και χωρίς έντονη μυρωδιά, τότε το σώμα σας πιθανότατα υγιαίνει. Οποιαδήποτε σκούρα απόχρωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι δεν πίνετε αρκετό νερό.

Έχετε σταθερές περιόδους

Εάν έχετε τακτικές περιόδους 21 έως 35 ημέρες μετά τον τελευταίο κύκλο σας, αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες σας είναι ενεργές και ισορροπημένες.

Ορισμένες καταστάσεις σχετικά με την περίοδό σας – όπως ακανόνιστες ή επώδυνες περίοδοι – μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για προβλήματα στο σώμα.

Η περίοδός σας δεν πρέπει να είναι τόσο επώδυνη ώστε να μην μπορείτε να εργαστείτε ή να κάνετε οποιαδήποτε κανονική σωματική δραστηριότητα.

Έχετε έναν ενεργό τρόπο ζωής

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, εάν ακολουθείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής, μπορείτε να κινηθείτε με σχετική ευκολία σε οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας και να φροντίσετε τον εαυτό σας με την άσκηση σε τακτική βάση, το πιθανότερο είναι ότι το υπόλοιπο σώμα σας είναι σε υγιή κατάσταση λειτουργίας.

Έχετε λεπτή μέση

Θεωρείτε τον εαυτό σας υγιή ακόμα κι αν ζυγίζετε περισσότερο από τους άλλους, αλλά έχετε καλή περιφέρεια μέσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αποτελεί πρόδρομο για προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και άλλα.

Το να έχετε σχήμα αχλαδιού είναι προτιμότερο από το να έχετε σχήμα μήλου όσον αφορά την υγεία.

Μην ξεχνάτε

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μην αμελείτε τους καθιερωμένους και απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους υγείας ώστε να έχετε πάντα μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στον οργανισμό σας και να μπορείτε να τον φροντίζετε ανάλογα.