Η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του πολύ λίγου ή πολύ μεγάλου ύπνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αξιολόγησε πάνω από 90.000 ενήλικες.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τόσο η επαρκής άσκηση όσο και ο υγιεινός ύπνος μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής, παρέμενε ασαφές πώς η σωματική δραστηριότητα αλληλεπιδρά με τη διάρκεια του ύπνου για την προαγωγή της υγείας, δήλωσαν οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και εκείνοι από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκουανγκζού στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης: «Ζωντανά» όνειρα: Γιατί βλέπετε περισσότερα τελευταία;

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Journal of Preventive Cardiology, εξέτασε τις κοινές επιδράσεις σε 92.221 ενήλικες ηλικίας 40 έως 73 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι φορούσαν βραχιολάκι επιταχυνσιόμετρου για μία εβδομάδα το 2013–15.

Τα αποτελέσματα

Οι επιστήμονες ταξινόμησαν τη διάρκεια του ύπνου ανά νύχτα ως σύντομη (λιγότερο από έξι ώρες), κανονική (έξι έως οκτώ ώρες) ή μεγάλη (περισσότερες από οκτώ ώρες), και χώρισαν τα δεδομένα σωματικής δραστηριότητας σε χαμηλή, ενδιάμεση ή υψηλή.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης επτά ετών, 3.080 συμμετέχοντες πέθαναν – 1.074 από καρδιαγγειακά νοσήματα και 1.871 από καρκίνο. Σε όσους είχαν χαμηλές ποσότητες άσκησης, ο σύντομος ύπνος συνδέθηκε με 16% και η μεγάλη διάρκεια του ύπνου συνδέθηκε με 37% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Οι επιστήμονες σημείωσαν 41% αυξημένη πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία στους συμμετέχοντες με ενδιάμεσες ποσότητες άσκησης και πολύ λίγο ύπνο. Διαπίστωσαν επίσης ότι η διάρκεια του ύπνου δεν συνδεόταν με τον κίνδυνο θανάτου σε όσους είχαν μεγάλη ποσότητα άσκησης.

Οι άνθρωποι με σύντομο ύπνο και χαμηλά επίπεδα άσκησης είχαν 69% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν η άσκηση αυξήθηκε σε μέτριο ή υψηλό όγκο, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες προαγωγής της υγείας που στοχεύουν τόσο στη σωματική δραστηριότητα όσο και στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του πρόωρου θανάτου σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους από το να επικεντρώνονται μόνο σε μία συμπεριφορά.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, οι άνθρωποι θα είχαν πάντα υγιείς ποσότητες τόσο ύπνου όσο και σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η επαρκής σωματική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιζήμιες επιπτώσεις της έλλειψης ενός καλού νυχτερινού ύπνου.