Ο πόνος στη μέση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κινείστε, αισθάνεστε και σκέφτεστε, με αποτέλεσμα να μην έχετε άλλη επιλογή από το να αναλάβετε δράση για να ανακουφιστείτε από αυτόν.

Τι θα γινόταν όμως αν αντί γι αυτό κάνατε μικρά καθημερινά βήματα για να αποφύγετε προληπτικά τον πόνο στη μέση εντελώς; 

Μια προληπτική, καθημερινή προσέγγιση της ζωής για την καλλιέργεια ενός υγιούς σώματος είναι το κλειδί για να κρατήσετε τον πόνο στην πλάτη μακριά.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα: Πώς επηρεάζεται η καρδιά αν ξαναπάρετε κιλά;

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις καθημερινές ενέργειες που συμβάλλουν στον πόνο στην πλάτη – ή τα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή του.

Αν υποφέρετε από πόνο στην πλάτη, ακολουθούν μερικές απλές λύσεις:

Κινηθείτε περισσότερο

Το σώμα μας χρειάζεται επαρκή κίνηση καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρούνται οι αρθρώσεις ευκίνητες και να κυκλοφορεί το αίμα στους μυς μας, ώστε να αποφεύγεται η δυσκαμψία που συμβάλλει στους πόνους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης και τους μύες της πλάτης.

Τα περισσότερα λεπτά κίνησης προσθέτουν μεγάλα οφέλη για την υγεία με την πάροδο του χρόνου. Εκτός από την προαγωγή της υγείας της μέσης, η ενεργή κίνηση για μόλις 11 λεπτά την ημέρα αυξάνει τη διάρκεια ζωής σας, σύμφωνα με έρευνες.

Αλλάξτε πλευρά

Όταν χρησιμοποιούμε υπερβολικά την κυρίαρχη πλευρά μας, δημιουργούμε μυϊκά μοτίβα αδυναμίας και έντασης που αυξάνουν τον πόνο και την πιθανότητα τραυματισμού – ειδικά στην πλάτη μας. Σκεφτείτε τις ενέργειες που κάνετε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετατοπίζουν το βάρος σας στη μία πλευρά.

Όταν παρεκκλίνουμε από τη συμμετρία χρησιμοποιώντας τη μία πλευρά περισσότερο ή διατηρώντας το βάρος μας μετατοπισμένο, μπορούμε να υπερφορτώσουμε τους ραχιαίους μύες της μίας πλευράς του σώματός μας και να δημιουργήσουμε πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι από τη φύση τους αμφιδέξιοι, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αποκατάσταση της ευθυγράμμισης και στη μείωση της ευαισθησίας σε σχετικούς πόνους και τραυματισμούς.

Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την προσέγγιση στην καθημερινή σας ζωή, αλλάζοντας πλευρά όταν μεταφέρετε πράγματα, όπως μια τσάντα υπολογιστή ή μια τσάντα, χρησιμοποιώντας το αντίθετο χέρι σας κάθε τόσο για βασικές δραστηριότητες, όπως το άνοιγμα των πορτών, και μην κάθεστε πάντα στην ίδια πλευρά του καναπέ.

Διορθώστε τη στάση του σώματός σας

Μπορεί να φαίνεται ότι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να καμπουριάζετε είναι να πιάσετε τον εαυτό σας να το κάνει και να σταματήσετε – αλλά ο τρόπος με τον οποίο το διορθώνετε έχει σημασία. Μην σφίγγετε απλώς τους ώμους σας προς τα πίσω για να αποφύγετε το σκύψιμο.

Η στάση του σώματος και η αναπνοή είναι στενά συνδεδεμένες, οπότε θα πρέπει να ελέγχετε την αναπνοή σας καθώς κάθεστε όρθιοι, παίρνοντας μερικές μεγάλες, βαθιές αναπνοές με κίνηση των κάτω πλευρών για να βοηθήσετε να «πέσει» ο θώρακάς σας σε καλύτερη θέση για να υποστηρίξετε τη στάση του σώματός σας και να αποφύγετε περιττούς πόνους στην πλάτη.