Το pilates πρόκειται νεότερη προπονητική μέθοδο που εστιάζει κυρίως στη δύναμη και τη σταθερότητα του πυρήνα μέσω ασκήσεων που ενισχύουν την ομοιόμορφη ανάπτυξη των μυών και πλέον είναι μία από τις πιο διάσημες μεθόδους γυμναστικής στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Οι κινήσεις στις ασκήσεις pilates βοηθούν στην ισορροπία και την ενδυνάμωση του σώματος και βελτιώνουν την ευλυγισία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος τραυματισμών και κακές συνήθειες, όπως λάθος στάση σώματος, «εξαλείφονται».

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Την διατηρούμε με ελάχιστη γυμναστική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μυϊκή αντοχή αυξάνεται σημαντικά ενώ παράλληλα η τυχόν ένταση που υπάρχει σε μυαλό ή και σώμα, καταπραΰνεται. Η ισορροπία, η ανεβασμένη διάθεση, το αίσθημα χαλάρωσης και η ενσυνειδητότητα είναι λίγα μόνο από εκείνα που το pilates μπορεί να σας «χαρίσει». Στα «συν» προσθέστε την ανακούφιση από τυχόν πόνους στη μέση και πιο άμεση απώλεια βάρους.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του Pilates

Οι έξι αρχές της μεθόδου Pilates είναι αυτό που εν μέρει την κάνει μοναδική στον κόσμο του fitness και της ευεξίας. Αν και μπορεί να ακούγονται λίγο αφηρημένες, όταν τις ενσωματώνουμε στις κινήσεις καθώς γυμναζόμαστε μπορούμε να βρούμε την πολυπόθητη ισορροπία, την χάρη και την ευκολία που σχετίζεται με την εξάσκησή της.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Joseph Pilates, ο ιδρυτής της, δεν όρισε ο ίδιος απευθείας τις αρχές της.

Ο Joseph Pilates αρχικά ονόμασε το έργο του «Contrology». Ίδρυσε αυτή την προσέγγιση σώματος/νου/πνεύματος στην κίνηση με βάση το ενσωματωμένο αποτέλεσμα της συγκέντρωσης, του ελέγχου, της ακρίβειας, της αναπνοής και της ροής.

Οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν το centering (στα ελληνικά επικέντρωση), συγκέντρωση, έλεγχος, ακρίβεια, αναπνοή και ροή.

Για να δείτε το σώμα σας να δυναμώνει και την σιλουέτα σας να ανανεώνεται, δοκιμάστε την ακόλουθη προπόνηση: