Η πρωτεΐνη πρόκειται για απαραίτητο δομικό συστατικό των μυών, που δεν θα πρέπει να λείπει από την διατροφή μας, ειδικά αν θέλουμε να διατηρήσουμε ή να «χτίσουμε» την μυϊκή μας μάζα. Για αυτό και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως η μπάρα πρωτεΐνης, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Πώς όμως μας ωφελούν;

Εκτός από ένα βολικό σνακ, που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας και να το καταναλώσετε οπουδήποτε, οι μπάρες πρωτεΐνης διακρίνονται σε ζωικής αλλά και φυτικές προέλευσης, που είναι κατάλληλες και για vegan.

Εάν προτιμάτε τις μπάρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, χωρίς γλουτένη ή με στέβια, μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας ενώ αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να τις βρείτε και στην αγορά.

Εκτός από τις διαφορετικές γεύσεις, έχετε κατά νου ότι και τα συστατικά τους μπορεί να διαφέρουν. Μπορεί να περιλαμβάνουν από ξηρούς καρπούς, σπόρους ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, κινόα, ηλιόσπορους, καστανό ρύζι, βρώμη μέχρι και σώγια, μπιζέλια ή και ορό γάλακτος.

Από τι αποτελούνται οι μπάρες πρωτεΐνης

Δεν θα ήταν μπάρα πρωτεΐνης εάν το βασικό της συστατικό δεν ήταν η πρωτεΐνη. Μια μέση μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να προσφέρει από 10 έως και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ενώ δεν αποκλείεται να φτάνει και τα 30 γραμμάρια.

Επίσης, συνήθως περιέχει 5-10 γραμμάρια λιπαρών, 25-35 γραμμάρια υδατανθράκων και 5-10 γραμμάρια πολύτιμων φυτικών ινών. Αυτές οι μπάρες βάσει των αναλογιών των μακροθρεπτικών συστατικών, μπορεί να κυμαίνονται από 150 έως και 350 θερμίδες.

Ορισμένα προϊόντα που απευθύνονται σε αθλητές μπορεί να περιέχουν και ένα μείγμα συστατικών, όπως κρεατίνη,  αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, β-αλανίνη και άλλα που βελτιώνουν την απόδοση κατά την άσκηση.

Η πηγή της πρωτεΐνης μπορεί να ποικίλλει. Ορισμένες μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν σκόνη γιαουρτιού, άλλες γαλακτοκομικές πρωτεΐνες, όπως καζεΐνη και ορό γάλακτος ενώ άλλες διαθέτουν φυτικές πηγές, όπως σόγια, μπιζέλια ή και καστανό ρύζι.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε και μπάρες με ασπράδια αυγών, ξηρούς καρπούς και σπόρους ή πολύ συμπυκνωμένες πηγές, όπως η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή σόγιας.

Πώς μας ωφελούν

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα εύκολο σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε για να προσλάβουμε την απαραίτητη για την μυϊκή μάζα πρωτεΐνη.

Ενώ για τους καθιστικούς ενήλικες συνιστώνται 0,8 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους, για τα παιδιά συνιστώνται 1,5 γρ. και για τους εφήβους 1,0 γρ. Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως αθλητές, έγκυες και ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται παραπάνω έως και 1,7 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Εκτός από το να «χτίσουμε» μυϊκή μάζα, μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος, αποτελώντας μια πιο υγιεινή και χορταστική επιλογή γλυκού σνακ. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να προσέχουμε ποιες μπάρες πρωτεΐνης επιλέγουμε, μιας και μια μπάρα πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 400 θερμίδες.

Ποια μπάρα να επιλέξω

Εκτός από την προτίμησή σας σε γεύση και συστατικά, η επιλογή της μπάρας πρωτεΐνης θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους σας και τις διατροφικές σας ανάγκες. Σε γενικές γραμμές θα θέλετε να προσέξετε, τα παρακάτω:

  • Μια μπάρα θα πρέπει να έχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς θα σας βοηθήσουν να την αφομοιώσετε αργά κι έτσι η ενέργειά της θα απελευθερωθεί ομοιόμορφα μέσα στην ημέρα.
  • Η μπάρα σας δεν θα πρέπει να έχει πάνω από 14 γραμμάρια ζάχαρης.
  • Αν στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, επιλέξετε μία με έως και 200 θερμίδες.
  • Εάν στόχος σας είναι να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, τότε η μπάρα σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και εάν όχι, τότε τουλάχιστον δέκα.

Θα βρείτε την δική σας, μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε μπάρες πρωτεΐνης ενώ θα την παραλάβετε εύκολα, στην πόρτα σας στην ώρα της χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας, όπου κι αν βρίσκεστε στην χώρα.

Με το SHOPFLIX.GR οι αγορές σας είναι πιο εύκολες από ποτέ, αφού μπορείτε να αγοράσετε ό,τι κι αν θέλετε με έως και 60 άτοκες δόσεις.

Και μην ξεχνάτε ότι γιορτάζουν 1 χρόνο Shopflix με μοναδικά και πλούσια δώρα.