Άγχος, κατάθλιψη, εναλλαγές της διάθεσης, απώλεια μνήμης, διαταραχή του ύπνου, αλλαγές στην προσωπικότητα…

Αν τα παραπάνω συμπτώματα σας κάνουν να σκέφτεστε «ψυχική ασθένεια», τότε μπορεί να παραβλέπετε μια πιθανή αιτία που επηρεάζει πλέον σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες: τη λιπώδη ηπατική νόσο.

Αυτή η κάποτε σπάνια πάθηση προκύπτει κυρίως από παράγοντες όπως το σωματικό λίπος, οι κακές διατροφικές πρακτικές και η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνει το άγχος στην αναπνοή μας;

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για την παχυσαρκία και τον διαβήτη, πολύ λιγότεροι έχουν ακούσει για τη λιπώδη ηπατική νόσο, τον στενό μεταβολικό τους «ξάδελφο». Και σχεδόν κανείς δεν συνειδητοποιεί πόσο στενά συνδέεται η υγεία του ήπατός του με την ψυχική του υγεία, σύμφωνα με έρευνες.

Τι «δουλειά» κάνει το συκώτι;

Το ήπαρ είναι ένα αξιοσημείωτο όργανο για την εκπληκτική συμβολή του στη συνολική μας υγεία. Το συκώτι είναι ο απόλυτος «μηχανικός», που εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να εξουδετερώνει χημικά τις τοξίνες στο αίμα μας πριν μολύνουν το σώμα μας.

Το όργανο λειτουργεί ως διατροφική αποθήκη για πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Μεταβολίζει φάρμακα, αλκοόλ και άλλες ουσίες που διαφορετικά θα έθεταν γρήγορα σε κίνδυνο την ύπαρξή μας.

Το συκώτι εργάζεται σε αυτούς και σε πολλούς άλλους ρόλους σχεδόν στην απόλυτη αφάνεια για την προστασία μας και συνήθως το επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο με τις επιλογές μας. Ευτυχώς, το συκώτι τυχαίνει επίσης να είναι το οργανικό ισοδύναμο του Wolverine -του γρήγορα θεραπευόμενου μεταλλαγμένου υπερήρωα στην ικανότητά του να αναγεννάται.

Ηπατική νόσος και ψυχική υγεία

Αλλά ακόμη και το θαυμαστό συκώτι έχει όρια. Πάρα πολλή ινσουλίνη, πολύ αλκοόλ ή πολλή φρουκτόζη, για παράδειγμα, και ακόμη και το κανονικά αδάμαστο συκώτι δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει και αρχίζει να αναπτύσσει διηθητικό λίπος μέσα στον ίδιο τον ηπατικό ιστό.

Τα πρώτα σημάδια της ηπατικής νόσου αναγνωρίζονται μερικές φορές από τους γιατρούς με τη μορφή χρονίως αυξημένων τριγλυκεριδίων. Ή ακόμη και από ορισμένες ιατρικές απεικονιστικές διαδικασίες, όπως η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.

Αν εντοπιστεί έγκαιρα, η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι θεραπεύσιμη, συχνά μάλιστα αναστρέψιμη. Ωστόσο, όταν αυτά τα σημάδια διαφεύγουν, τα επίπεδα του ηπατικού λίπους εξελίσσονται αργά καθώς πολλές μορφές σωματικών ασθενειών γίνονται πιο πιθανές και αυξάνονται και τα συμπτώματα ψυχικών ασθενειών.

Η ηπατική νόσος μπορεί να είναι άμεση αιτία συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, επειδή ένα εξασθενημένο ήπαρ δεν μπορεί να εμποδίσει τις τοξίνες στο αίμα να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτοί οι ανεπιθύμητοι εισβολείς προχωρούν στη συνέχεια σε καταστροφή μιας σειράς κρίσιμων εγκεφαλικών λειτουργιών.

Η συγκέντρωση, η μνήμη, η σταθερότητα της διάθεσης και η ικανότητα ανοχής και αντίδρασης στο στρες είναι μερικές μόνο από τις πιθανές διανοητικές ικανότητες που μπορούν να μειωθούν όταν οι τοξίνες αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Υγιές συκώτι, υγιές μυαλό

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη βελτίωση της λιπώδους ηπατικής νόσου και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας που προκαλούνται από το ήπαρ είναι συμπεριφορικές.

  • Η απώλεια σωματικού λίπους, ιδιαίτερα του σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς,
  • η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και φρουκτόζης,
  • η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη μέσω της άσκησης, του ύπνου και της διαχείρισης του στρες,
  • καθώς και ο περιορισμός ή η εξάλειψη του αλκοόλ και ορισμένων φαρμάκων που μπορούν να βλάψουν το ήπαρ σε μεγάλες ποσότητες,

είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας (ιδιαίτερα σε πρώιμα στάδια).

Συζητήστε με το γιατρό σας για τις εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια των επισκέψεών σας και θυμηθείτε πόσο πολύ συμβάλλει αυτό το ζωτικό όργανο στην υγεία και την ευεξία σας.