Τα υγιή νύχια, που αποτελούνται από πλαστικοποιημένα στρώματα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη, είναι λεία, χωρίς κοιλώματα ή αυλάκια. Είναι ομοιόμορφα στο χρώμα και στη συνοχή, χωρίς κηλίδες ή αποχρωματισμούς.

Για να παραμείνουν υγιή και δυνατά, εκτός από την τακτική τους περιποίηση, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε αλλά και κάποιες που πρέπει να αποφύγετε.

Τα do’s για την περιποίηση των νυχιών

* Το πρώτο και κυριότερο είναι να διατηρείτε τα νύχια σας καθαρά και στεγνά για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή κάτω από αυτά.

Φορέστε λαστιχένια γάντια με βαμβακερή επένδυση όταν πλένετε πιάτα, καθαρίζετε ή χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά, μιας και η επανειλημμένη ή παρατεταμένη επαφή με το νερό μπορεί να συμβάλει στο σχίσιμό τους.

Διαβάστε επίσης: Επιδερμίδα: Γιατί «σκάει»;

* Οταν τα περιποιείστε, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό αποστειρωμένο ψαλίδι μανικιούρ και κόψτε τα νύχια σας ευθεία και μετά στρογγυλέψτε τις άκρες, δημιουργώντας μια απαλή καμπύλη με μια λεπτή λίμα.

Καθώς εφαρμόζετε την ενυδατική σας κρέμα ή λοσιόν, μην ξεχνάτε να τρίβετε εκτός από τα χέρια σας και τα νύχια αλλά και την περιοχή που σχηματίζονται τα πετσάκια για να τα ενυδατώνετε. Για να μη σπάνε, εφαρμόστε ένα προστατευτικό στρώμα σκληρυντικού νυχιών για να ενισχύσετε τη δύναμή τους.

* Εκτός από το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας, καθαρίστε τακτικά την περιοχή κάτω από τα νύχια σας χρησιμοποιώντας μια απαλή βούρτσα νυχιών και αποφύγετε τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων ή εργαλείων, που μπορεί να σας τραυματίσουν.

* Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα, μιας και ορισμένα σχήματα είναι πιο ανθεκτικά σε χτυπήματα.

Το τετράγωνο και το στιλέτο σπάνε πιο εύκολα επειδή οι μυτερές άκρες μπορεί να «πιαστούν» σε αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά ενώ τα στρογγυλά ή οβάλ νύχια απορροφούν την κρούση από την πληκτρολόγηση ή το χτύπημα των άκρων των δακτύλων σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

* Εάν τα νύχια σας έχουν αποδυναμωθεί, εκτός από την τακτική τους περιποίηση και ενυδάτωση, είναι καλύτερα να τα διατηρήσετε κοντά σε μήκος. Τα πιο κοντά νύχια είναι λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο, επειδή υπάρχουν λιγότερες εκτεθειμένες άκρες και λιγότερη επιφάνεια όπου μπορούν να απορροφηθούν νερό και χημικές ουσίες.

* Μην ξεχνάτε ότι τα νύχια σας θα πρέπει να αναπνέουν και για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα ανάμεσα στα μανικιούρ. Εάν διαπιστώσετε ότι τα νύχια σας έχουν γίνει ιδιαίτερα εύθραυστα ενώ τα βάφετε συχνά, αφήστε τα άβαφτα για περίπου έναν μήνα για να τους επιτρέψετε να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.

Η εφαρμογή μιας θεραπείας κερατίνης μεταξύ των μανικιούρ μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη τους.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Για να αποφύγετε το σπάσιμο, προσπαθήστε να μην «τρώτε» τα νύχια ή τα πετσάκια σας, αφού ακόμα και ένα μικρό κόψιμο μπορεί να επιτρέψει σε βακτήρια ή μύκητες να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση.

Αν το νύχι σας σπάσει σε κάποιο σημείο, μην το τραβήξετε απότομα, καθώς μπορεί να το τραυματίσετε, αλλά κόψτε το προσεκτικά χρησιμοποιώντας το ψαλιδάκι και στη συνέχεια ισιώστε με τη λίμα.