Γιατί μας ενδιαφέρει τόσο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς; Δε λέμε τη γνώμη μας όταν έχουμε ξεκάθαρα άποψη γιατί φοβόμαστε ότι θα μας κρίνουν. Δεν παίρνουμε αυτή τη βιαστική απόφαση που μάλλον είναι πολύ καλή για εμάς γιατί… τι θα σκεφτεί η μαμά μας. Δεν κάνουμε την πρώτη κίνηση αν είμαστε γυναίκες σε αυτόν τον τύπο που μας αρέσει γιατί… τι θα πει ο κόσμος.

Έχουμε γίνει μια κοινωνία τόσο εξαρτημένη από την αναζήτηση έγκρισης από τους άλλους; Αν συνεχίσουμε να αλλάζουμε τις απόψεις μας και να περιορίζουμε τη σκέψη μας για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο να μας κρίνουν, τότε δε θα είμαστε ποτέ ευτυχισμένοι γιατί πολύ απλά, δε θα είμαστε ποτέ ο εαυτός μας!

Για να ζήσουμε λοιπόν τελικά τη ζωή μας, πρέπει να καταλάβουμε πως η μόνη έγκριση που έχει πραγματικά σημασία είναι η έγκριση από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι απαραίτητο να κάνουμε λιγότερες ερωτήσεις που μας αφήνουν να αναρωτιόμαστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς και περισσότερες που αφορούν τις δικές μας επιθυμίες και αξίες. Ταιριάζει αυτό που κάνω με τις βαθύτερες επιθυμίες μου; Γεμίζει την ψυχή μου; Αν ναι, θα το κάνω γιατί η κριτική θα είναι έτσι κι αλλιώς πάντα εκεί και ας δούμε πιο αναλυτικά τα γιατί δεν πρέπει καθόλου να μας ενδιαφέρει.

Διαβάστε επίσης: Συναισθηματική νοημοσύνη: Πόσο υψηλό ΕQ έχετε;

3 λόγοι για να σταματήσετε να ενδιαφέρεστε για το τι «θα πει ο κόσμος»

#1 Οι άνθρωποι πάντα θα κρίνουν

Οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν, όπως είπαμε, κάποιον ή κατι για να κρίνουν. Η «δουλειά» μας δεν είναι να νοιαζόμαστε για αυτούς που βιάζονται να ασκήσουν κριτική, αλλά να ζούμε μια ζωή που να ευθυγραμμίζεται με τις βαθύτερες αξίες και επιθυμίες μας.

#2 «Τα πάντα ρει»

Ως άνθρωποι εξελισσόμαστε διαρκώς. Οι σκέψεις, οι ιδέες και οι επιθυμίες μας αλλάζουν κάθε μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που μας περιβάλλουν. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για όσα σκεφτήκαμε ή πράξαμε μια συγκεκριμένη περίοδο ή σε μια παλαιότερη περίσταση και ποτέ δεν ξέρουμε πώς αυτές οι σκέψεις μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. Επομένως, ποιος ο λόγος να περιοριστούμε λόγω της κριτικής αφού κι αυτή όπως όλα τα άλλα, είναι σε συνεχή… ροή;

#3 Οι απόψεις των άλλων για εσάς, δεν εξαρτώνται από εσάς

Οι απόψεις του καθενός βασίζονται σε προσωπικές σκέψεις και συνειρμούς. Σε κάποιον μπορεί να αρέσουμε επειδή μοιραζόμαστε ένα κοινό ενδιαφέρον ή ένα κοινό συναίσθημα. Από την άλλη, κάποιος θα μας αντιπαθεί γιατί μπορεί να του θυμίζουμε κάτι από το παρελθόν του όπως π.χ. κάποιον φίλο που τον είχε αδικήσει. Οι άνθρωποι θα μας αντιπαθούν ή θα μας αρέσουν για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κάθε ένας από εμάς έχει από τη στιγμή που έρχεται σε αυτόν τον κόσμο τη μοναδική του αξία. Αυτή η μοναδικότητα και η ατομική αξία δεν πρόκειται να αλλάξει από τη γνώμη κανενός. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και να προχωράμε μπροστά ανεξαρτήτως εμποδίων και σχολίων…