Είτε το αγαπάτε είτε το μισείτε, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι το μπρόκολο κάνει καλό στην υγεία σας, όπως διαπιστώνουν οι προηγούμενες έρευνες. Τώρα, μια νέα μελέτη σε ποντίκια υποδηλώνει ότι το μυστικό πίσω από αυτή την υπερτροφή είναι η απελευθέρωση μορίων που βοηθούν στην προστασία του βλεννογόνου του εντέρου.

Η έρευνά συμβάλλει στην αποκάλυψη των μηχανισμών για το πώς το μπρόκολο και άλλες τροφές ωφελούν την υγεία στα ποντίκια και πιθανότατα και στους ανθρώπους. Παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, πρέπει να αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικής υγιεινής διατροφής.

Το τοίχωμα του λεπτού εντέρου αφήνει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τα σωματίδια των τροφών και τα βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.

Διαβάστε επίσης: Φιστίκια Αιγίνης: Για καλό ύπνο και όχι μόνο

Ορισμένα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, όπως εκείνα που εμπλέκονται στην απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικώ, τα κύτταρα που δημιουργούν ένα στρώμα βλέννας για την προστασία του εντερικού τοιχώματος και τα κύτταρα Paneth που απελευθερώνουν αντιμικροβιακές πρωτεΐνες, βοηθούν στη σταθεροποίηση και τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Πώς ταιριάζει το μπρόκολο στην εξίσωση;

Το σταυρανθή λαχανικό απελευθερώνει μόρια που ονομάζονται ligands και δεσμεύονται στον υποδοχέα αρυλικών υδρογονανθράκων, έναν τύπο πρωτεΐνης. Η σύνδεση των δύο μαζί προκαλεί μια αντίδραση δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη λειτουργία των εντερικών κυττάρων.

Η ανακάλυψη αυτή προήλθε από μια ομάδας ποντικιών με δίαιτα που περιείχε 15% μπρόκολο – που ισοδυναμεί με 3,5 φλιτζάνια την ημέρα για τους ανθρώπους. Επιπλέον, μια ξεχωριστή ομάδα ποντικιών χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου και κατανάλωσε μια δίαιτα που δεν περιείχε μπρόκολο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν τους ιστούς των ζώων για να δουν πόσο μπρόκολο ενεργοποιεί τον υποδοχέα των αρυλικών υδρογονανθράκων. Επίσης, εξέτασαν τυχόν αλλαγές στους τύπους κυττάρων και στις συγκεντρώσεις βλέννας μετά την κατανάλωση του πράσινου λαχανικού.

Η υγεία του εντέρου των ποντικιών που δεν είχαν τραφεί με μπρόκολο είχε διαταραχθεί με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ασθένειες.

Η έρευνά υποδηλώνει ότι το μπρόκολο και πιθανότατα άλλα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές πηγές συνδέσμων AHR και ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε αυτούς τους συνδέσμους συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του λεπτού εντέρου.

Τα ποντίκια που δεν έτρωγαν μπρόκολο δεν είχαν ενεργοποίηση του υποδοχέα των αρυλικών υδρογονανθράκων. Με τη σειρά τους, αυτά τα τρωκτικά παρουσίασαν αλλαγές στη λειτουργία του εντερικού φραγμού τους, βραδύτερο χρόνο για να φτάσει η τροφή στο λεπτό έντερο και μικρότερο αριθμό κυττάρων goblet που δημιουργούν προστατευτική βλέννα.

Υπήρχαν επίσης χαμηλότερες συγκεντρώσεις κυττάρων Paneth και εντεροκυττάρων. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενεργοποίηση αυτού του σημαντικού υποδοχέα μπορεί να αναδιαμορφώσει τις κυτταρικές και μεταβολικές λειτουργίες του γαστρεντερικού σωλήνα.