Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη από κορωνοϊό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από τρία χρόνια, αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με μια επιστημονική εκτίμηση που δημοσίευσε ο ΠΟΥ τη Δευτέρα τα εμβόλια για τον κοροναϊό έχουν σώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές (1.004.927) στη Γηραιά Ηπειρο και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης από τα τέλη του 2020.

Κορωνοϊός VS εμβολίων

Ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των θανάτων και τις δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν σε 26 χώρες.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σταθμίστηκε διαφορετικά, ανάλογα με την επικρατούσα παραλλαγή του κοροναϊού για τα αντίστοιχα κύματα της πανδημίας.

Οι έμμεσες επιδράσεις των εμβολιασμών δεν ελήφθησαν υπόψη. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους (96%) που σώθηκαν από τα εμβόλια είναι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια του κύματος Ομικρον.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σώθηκαν από τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης εκτιμήθηκε στους 570.000. Ο διευθυντής του τμήματος της Ευρώπης του ΠΟΥ, Ρίτσαρντ Πέμποντι κάλεσε τους ανεμβολίαστους να προστατευθούν.

«Βλέπουμε μέσω της έρευνάς μας τον μεγάλο αριθμό ζωών που έχουν σωθεί από τα εμβόλια Covid-19 σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Πέμποντι σε δήλωσή του.