Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας στο ντους, μπορείτε να εξοικονομήσετε μερικά λεπτά από τη ρουτίνα προσωπικής φροντίδας. Γεγονός που το καθιστά «νικηφόρο» από άποψη αποτελεσματικότητας.

Είναι όμως η καλύτερη ιδέα όσον αφορά την υγιεινή;

Από την άλλη, φαίνεται ότι το βούρτσισμα στο νιπτήρα, με τη βρύση να τρέχει, καταναλώνει περίπου 15 λίτρα νερού την εβδομάδα, σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης: Οδοντόβουρτα: Γιατί πρέπει να την αντικαταστήσετε αφού αρρωστήσετε

Παρακάτω θα μάθετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του βουρτσίσματος των δοντιών σας στο ντους:

Τι συμβαίνει όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας στο ντους;

Ευρήματα στο PNAS Nexus έδειξαν ότι πολλές κεφαλές ντους φιλοξενούν υψηλά επίπεδα βακτηρίων όπως το Mycobacterium avium. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές λοιμώξεις όταν εισπνέεται ή καταπίνεται.

Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι προτιμότερο να επιμείνετε στο βούρτσισμα στο νιπτήρα. Είναι πιθανό τα βακτήρια στην κεφαλή του ντους να καταλήξουν στο στόμα σας ενώ βουρτσίζετε.

Εν τω μεταξύ, άλλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να είναι πιο βολικό να καθαρίζετε τα δόντια σας στο ντους. Υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν, ωστόσο, όλοι οι οδοντίατροι. Σίγουρα δεν θέλετε να αφήνετε την οδοντόβουρτσά σας στο ντους ανάμεσα στο μπάνιο ή το βούρτσισμα.

Το υγρό περιβάλλον παρέχει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσά σας μπορεί να στεγνώσει κατάλληλα και γρήγορα.

Καλύτερα να βγάζετε την οδοντόβουρτσά σας από το ντους και να την τοποθετείτε σε μια ειδική θήκη ή κύπελλο οδοντόβουρτσας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η βάση για την οδοντόβουρτσα είναι μακριά από την τουαλέτα.

Σε τελική ανάλυση, το πλύσιμο των δοντιών σας στο ντους μπορεί να σας εκθέσει σε βακτήρια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την οδοντική και τη συνολική σας υγεία. Έτσι, αν θέλετε να είστε προσεκτικοί, καλύτερα να βουρτσίζετε τα δόντια σας στο νιπτήρα.

Αλλά tips να έχετε κατά νου

Αν αποφασίσετε να επιμείνετε στο βούρτσισμα στο ντους επειδή είναι βολικό, εκτός από το να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας σε στεγνό μέρος, υπάρχουν κι άλλες συμβουλές που αξίζει να έχετε κατά νου.

Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν από το σαπούνισμα. Το να βουρτσίζετε πρώτα τα δόντια σας και να πλένετε το πρόσωπο και το σώμα σας μετά, σας δίνει την ευκαιρία να ξεπλύνετε τυχόν οδοντόκρεμα ή σάλιο από το δέρμα σας.

Τοποθετήστε ένα καθαρό ποτήρι νερό σε απόσταση αναπνοής, ώστε να μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας και την οδοντόβουρτσά σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν εκτίθεστε σε δυνητικά μικροβιακό νερό του ντους όταν πρέπει να ξεπλύνετε την οδοντόκρεμα από το στόμα σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα όταν βγαίνετε από το ντους.