Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, οι ώρες που περνάμε είναι γεμάτες με αποφάσεις – συχνά γύρω από το τι να φάμε. Μετά από μια κουραστική μέρα, το βραδινό θα μπορούσε κάλλιστα να φαγητό απ‘ έξω.

Ενώ μπορεί να ανησυχείτε για το τίμημα των διατροφικών επιλογών στο βάρος σας ή την αρτηριακή σας πίεση, ως ειδικός στο ήπαρ, ίσως πρέπει να προσθέσετε και τη λιπώδη νόσο του ήπατος στο ραντάρ σας.

Μια παραλλαγή, που επίσημα ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD), επηρεάζει πλέον έναν στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως. Μερικές φορές εξελίσσεται σε κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.

Διαβάστε επίσης: Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα καλά νέα; Η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να προληφθεί ή να αντιστραφεί.

Τι είναι η λιπώδης νόσος του ήπατος;

Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι μια κατάσταση που προκαλείται από ερεθισμό του ήπατος. Ο ηπατικός ιστός συσσωρεύει μη φυσιολογικές ποσότητες λίπους ως απάντηση σε αυτόν τον τραυματισμό.

Η ιογενής ηπατίτιδα, ορισμένα φάρμακα (όπως η ταμοξιφαίνη ή τα στεροειδή, για παράδειγμα) ή η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν λιπώδη ηπατική νόσο.

Ωστόσο, η NAFLD έχει ένα διαφορετικό έναυσμα για την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ: μια ομάδα μεταβολικών παραγόντων κινδύνου. Η NAFLD είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, αντίσταση στην ινσουλίνη (προδιαβήτης) ή διαβήτη τύπου 2.

Είναι επίσης συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αν και είναι δυνατόν να αναπτυχθεί NAFLD ακόμη και αν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι φυσιολογικός.

Τι βοηθά να προλάβετε ή να αντιστρέψετε την ηπατική νόσο

Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο. Επειδή η NAFLD είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τη μεταβολική υγεία, η πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ενδεχομένως και στην αναστροφή της. Ένα καλό παράδειγμα υγιεινού διατροφικού προτύπου είναι η μεσογειακή διατροφή.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία είναι μια κοινή αιτία της NAFLD. Ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που περιλαμβάνει δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Μεταξύ των πολλών προγραμμάτων υγιεινής διατροφής που βοηθούν είναι η δίαιτα DASH και η μεσογειακή δίαιτα. Μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο αν χρειάζεστε βοήθεια για την επιλογή ενός προγράμματος.

Αποφύγετε το fast food

Μια πρόσφατη μελέτη στο Clinical Gastroenterology and Hepatology συνέδεσε την τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (20% ή περισσότερο των συνολικών ημερήσιων θερμίδων) με τη λιπώδη νόσο του ήπατος. Ειδικά σε άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία.

Τα fast food τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, πρόσθετη ζάχαρη και άλλα συστατικά που επηρεάζουν τη μεταβολική υγεία.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα πρόσθετα σάκχαρα και το αλκόολ

Τα αναψυκτικά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ή άλλα ποτά με ζάχαρη οδηγούν άμεσα σε μεγάλη αύξηση των εναποθέσεων λίπους στο ήπαρ. Ανεξάρτητα από τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για τα πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένου του σιροπιού καλαμποκιού, της δεξτρόζης, του μελιού και της αγαύης.

Αντί για ζαχαρούχα ποτά, πιείτε νερό ή μαύρο καφέ. Το αλκοόλ βλάπτει άμεσα το συκώτι, στερείται θρεπτικής αξίας και μπορεί να επηρεάσει το υγιές μικροβίωμα.

Προτιμήστε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και υγιεινά λίπη

Τα λαχανικά, τα μούρα, τα αυγά, κρέατα που τρέφονται με χόρτα, οι ξηροί καρποί και τα σιτηρά ολικής αλέσεως πληρούν τις προϋποθέσεις. Αν και το κόκκινο κρέας συνίσταται να το αποφεύγεται.

Όλοι μας χρειαζόμαστε λίπος.Βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει τις βιταμίνες και είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των νεύρων και των κυττάρων. Τα λίπη σας βοηθούν επίσης να αισθάνεστε ικανοποιημένοι και χορτάτοι. Όμως, όλα τα λιπαρά δεν είναι ίδια.

Διατροφές όπως η Μεσογειακή είναι πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο και τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα καρύδια και ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.