Συχνά, όταν νιώθουμε την ενέργειά μας να μας εγκαταλείπει, τείνουμε να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις του οργανισμού μας με επιλογές που μόνο τελικά ενέργεια δεν μας χαρίζουν. Τα διεγερτικά ροφήματα όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά μας δίνουν ό,τι χρειαζόμαστε για να ακονίσουμε τη νοητική μας εστίαση ή να τονώσουμε τη σωματική μας δύναμη, αλλά μας αφήνουν πολύ σύντομα πάλι κουρασμένους.

Αντί λοιπόν να επιλέγουμε τις γρήγορες λύσεις, μπορούμε να αναζητήσουμε ό,τι δεν είναι «φορτωμένο» με ζάχαρη, καφεΐνη και συνθετικά διεγερτικά και να ψάξουμε ό,τι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε;

Διαβάστε επίσης: Εγκεφαλική ομίχλη: Τι μπορεί να την προκαλεί;

Γεμάτοι ενέργεια, απολύτως φυσικά

Περιορισμός ανθυγιεινών ροφημάτων

Όπως προαναφέραμε, επιλέξτε να μην αγοράσετε το ενεργειακό ποτό που υπόσχεται τα «πάντα» και όμως είναι γεμάτο με ζάχαρη ή συστατικά που δεν γνωρίζετε ή που ξέρετε ότι δεν είναι καλά για εσάς.

Περιορίστε επίσης την πρόσληψη καφεΐνης. Για όλους τους λάτρεις του καφέ, ίσως δύο με τρεις καφέδες την ημέρα να είναι ok. Το θέμα είναι να μην εξαρτάστε από αυτόν τόσο πολύ. Ίσως ξεκινήστε τη μέρα σας με έναν καφέ και στη συνέχεια να επιλέξετε κάτι άλλο για ενεργειακή ώθηση όπως ένα smoothies με φρέσκα φρούτα, ένα τσάι από βότανα όπως το τζίντζερ ή ένα πράσινο τσάι.

Κάντε ένα διάλειμμα

Εάν εργάζεστε σε γραφείο ή σε έναν κλειστό μικρό χώρο, ένα γρήγορο διάλειμμα για λίγο καθαρό αέρα μπορεί να σας αναζωογονήσει και να επαναφέρει το τόσο απαραίτητο οξυγόνο στους πνεύμονές σας. Ακόμη κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μαντήλι και να το εισπνεύσετε για 2-3 σύντομες αναπνοές. Τα αιθέρια έλαια όπως το λεμόνι, το λάιμ και το πορτοκάλι είναι δυναμωτικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε ξανά τον εγκέφαλό σας.

Καταναλώστε ό,τι η ενέργεια «αγαπά»

Στοχεύστε στην αναβάθμιση της διατροφής σας και επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την ενέργεια καθώς και τρόφιμα που παρέχουν συνεχή απελευθέρωση ενέργειας.

Οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, οι γλυκοπατάτες, τα αυγά, τα αβοκάντο και τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για ενέργεια αργής απελευθέρωσης. Σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σας παρέχουν ενέργεια στο «φουλ».

Φυσικά, θα υπάρχει πάντα μια στιγμή μέσα στην ημέρα που θα αισθάνεστε νωθρότητα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν νιώθετε έτσι σε τακτική βάση τότε ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτείτε τις επιλογές που κάνετε και να τις αλλάξετε το συντομότερο δυνατόν.