Έπειτα από τις πασχαλινές κραιπάλες, το πήρες απόφαση: ήρθε η ώρα να καθαρίσεις τη διατροφή σου. Ίσως έμαθες για τη φιλοσοφία του clean eating από τα social media – το σχετικό hashtag έχει περισσότερες από 58,8 εκατ. αναρτήσεις στο Instagram – ή ίσως ψάχνοντας τρόπους να ενισχύσεις την υγεία σου πληροφορήθηκες ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα τρόφιμα που βάζουν στο πιάτο τους με βάση την επίγνωσή τους για την ποιότητα, την προέλευση, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος. Όπως και να ‘χει, τώρα είσαι έτοιμη να μάθεις περισσότερα για τη δημοφιλή διατροφική τάση, αλλά και να αναζητήσεις τους πιο εύκολους τρόπους για την εφαρμογή της.

Μια πρώτη γνωριμία

Πριν αρχίσεις να βγάζεις πρόγραμμα για το εβδομαδιαίο μενού, πρέπει να κατανοήσεις τι ακριβώς συνιστά «clean eating». Ουσιαστικά, πρόκειται «απλώς» για τη διατροφή με όσο το δυνατόν πιο απλά υλικά, που έχουν υποστεί τη μικρότερη πιθανή επεξεργασία. Κάτω από την ομπρέλα της τελευταίας, οι σκληροπυρηνικοί εντάσσουν ακόμη και το μαγείρεμα. Όμως καταλαβαίνεις και μόνη σου ότι ένα βραστό μπρόκολο δεν μπορεί να θεωρηθεί εξίσου επεξεργασμένο με ένα τυπικό παγωτό του εμπορίου. Σε γενικές γραμμές, τα ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. μαγειρεμένα, με την εξαίρεση του τηγανίσματος, κατεψυγμένα χωρίς συντηρητικά κλπ), μπορεί να θεωρηθεί ότι συμμορφώνονται με τις προσταγές μιας καθαρής διατροφής.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις για να ακολουθήσεις μια διατροφή που να θεωρείται «καθαρή» είναι να καταναλώνεις τροφές χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, που να αποτελούνται από πρώτες ύλες αποδεδειγμένης και μη αμφισβητούμενης προέλευσης και ποιότητας. Και όπως θα δεις, αυτή η… στροφή στην ποιότητα, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζεις.

Οι 5 εντολές του clean eating

1. Μην δυσκολεύεις τη ζωή σου

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη. Για να διευκολύνεις τη μετάβαση σε έναν πιο υγιεινό τύπο διατροφής, ξεκίνα αφαιρώντας τα πιο τρανταχτά παραδείγματα τροφών υψηλής επεξεργασίας, όπως εκείνο το συσκευασμένο σάντουιτς που αγοράζεις από τον αυτόματο πωλητή στο γραφείο. Και μην ξεχνάς ότι πλέον πολλές από τις αγαπημένες σου τροφές κυκλοφορούν στην καθαρή τους εκδοχή – ακόμη και το ψωμί για τα καθημερινά σου τοστάκια, από όταν η εταιρεία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία στην αρτοβιομηχανία που εναρμονίστηκε με τις απαιτήσεις της αγοράς, εισάγοντας τρεις βασικές σειρές προϊόντων («Ψωμί του τοστ», «Ψίχα Τοστ» και «Ψωμί σε φέτες») με «καθαρή ετικέτα».

Πλέον, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι το συσκευασμένο ψωμί Καραμολέγκος που σου λύνει τα χέρια στο πρωινό και τα καθημερινά σνακ, αποτελείται από 100% φυσικά υλικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, εξασφαλίζοντάς σου διατροφική ασφάλεια και υγεία. Και δεν πρόκειται για τεράστια αλλαγή, αφού ούτως ή άλλως τα ψωμιά Καραμολέγκος αποτελούνται από λίγες και απλές πρώτες ύλες: το αλεύρι, το νερό και το φυσικό προζύμι που παράγει η ίδια η εταιρεία, γίνονται η βάση για μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, είτε πρόκειται για σταρένια, ολικής ή πολύσπορα ψωμιά, είτε για εκείνα με αλεύρι Ζέας, δημητριακά και εκλεκτούς σπόρους. Το φυσικό προζύμι είναι και ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας, αφού πέρα από την γευστική του υπεροχή σε σχέση με το προζύμι σε σκόνη ή τη μαγιά, εξασφαλίζει και μεγαλύτερη διατηρησιμότητα του ψωμιού στον χρόνο με φυσικό τρόπο.

2. Μην το σκέφτεσαι σαν δίαιτα

Πριν μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις τις συνήθειές σου, πρέπει να θυμηθείς και τους λόγους για τους οποίους τις αλλάζεις. Αν και το clean eating θα μπορούσε να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, επιτάσσοντας την αποκήρυξη τροφίμων με προσθήκη ζάχαρης, τηγανιτών (το τηγάνισμα είναι υψηλή επεξεργασία, αφού αλλάζει τη σύσταση των υλικών) και άλλων τροφών με υψηλό θερμιδικό προφίλ, στόχος του δεν είναι το αδυνάτισμα, αλλά η κατανάλωση γευμάτων που ενισχύουν την υγεία και την ευεξία σου. Μέσα σε λίγες ημέρες θα έχεις νιώσει ήδη τη διαφορά, ενώ μακροπρόθεσμα θα μειώσεις τον κίνδυνο για σοβαρές, χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι διαταραχές του πεπτικού. Αρκετά σημαντικότερο από την εικόνα σου με μαγιό, δε νομίζεις;

3. Τσέκαρε τις ετικέτες

Για να είσαι σίγουρη ότι κάνεις τις σωστές επιλογές, είναι ανάγκη να μην μένεις στις πρώτες εντυπώσεις. Η ετικέτα των προϊόντων είναι εκείνη που θα σου πει την αλήθεια: η έτοιμη σάλτσα ντομάτας, που μοιάζει απολύτως φυσική, ενδέχεται να κρύβει αναπάντεχα υψηλές ποσότητες ζάχαρης και το επιδόρπιο γιαουρτιού σου ίσως περιέχει άφθονες χρωστικές. Αντιθέτως, τα προϊόντα καθαρής ετικέτας Καραμολέγκος αποτελούνται από 100% αγνά συστατικά φυσικής προέλευσης, 0% πρόσθετα και συντηρούνται με φυσικές μεθόδους.

Δεν καταλαβαίνεις πώς μπορεί να αντέξει ένα συσκευασμένο ψωμί χωρίς συντηρητικά; Την απάντηση την έχουν οι Γάλλοι, αλλά και οι… Σαντορινιοί. Οι πρώτοι επειδή είναι συμπατριώτες του Λουί Παστέρ, του χημικού που επινόησε τη μέθοδο της παστερίωσης, που εξαλείφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς από τα προϊόντα. Και οι δεύτεροι επειδή, όπως και άλλοι έλληνες νησιώτες, είχαν διαπιστώσει ότι το διπλοφουρνισμένο ψωμί κρατά περισσότερες μέρες – και το προσέφεραν στους ναυτικούς, για να το έχουν μαζί τους στα ταξίδια τους.

Παντρεύοντας την επιστημονική γνώση με την ελληνική παράδοση, τα ψωμιά Καραμολέγκος, αφού ψηθούν και συσκευαστούν, επιστρέφουν σε ειδικούς φούρνους, όπου θερμαίνονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περίπου μία ώρα και έτσι παστεριώνονται. Το αποτέλεσμα; Νόστιμο, αφράτο ψωμί με υπέροχο άρωμα, χωρίς ίχνος συντηρητικών.

4. Δώσε βάση στην απόλαυση

Αντί να τρως junk food «στο πόδι», ώρα να απολαύσεις φρέσκα, νόστιμα γεύματα μαζί με ανθρώπους που αγαπάς – ή και μόνη σου, αλλά μακριά από οθόνες. Όταν δίνεις σημασία στις μπουκιές σου, είναι πιο πιθανό να κάνεις και τις σωστές επιλογές. Μην ξεχνάς: το φαγητό δεν είναι μόνο απαραίτητο για την επιβίωσή σου, αλλά και μια από τις σημαντικότερες καθημερινές χαρές. Και αξίζει να του δίνεις τον χώρο και τον χρόνο που του αναλογεί.

5. Βάλε στο πιάτο σου τα δώρα της Φύσης

Μάλλον το έχεις ήδη μαντέψει: τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι κύριοι σύμμαχοί σου (και) στο clean eating – και μάλιστα με χίλιους τρόπους. Από τις σαλάτες που ούτως ή άλλως έπαιρνες μαζί σου στο γραφείο (και οι οποίες θα απαλλαγούν επιτέλους από τα έτοιμα dressing) και τα λαχανικά στον ατμό, μέχρι το γιαούρτι με φρούτα και μέλι αντί για τα βαριά, λιπαρά γλυκά που…σφύζουν συντηρητικών, η απλούστερη λύση για καθαρά γεύματα είναι και νόστιμη, ζουμερή και απολύτως ανοιξιάτικα δροσερή. Tip για προχωρημένους: τα λαχανικά μπορούν να γίνουν και το ιδανικό γέμισμα για το αγαπημένο σου τοστάκι, αντί των βαριά επεξεργασμένων αλλαντικών.