Όταν η ισορροπία στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή χάνεται, μαζί της «χάνεται», μεταξύ άλλων, και ο ύπνος και συνολικά η καλή ψυχική μας υγεία. Κι αυτό γιατί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό χρειάζονται απαραίτητα ένα διάλειμμα για να αποδώσουν. Επιπλέον, χρειάζονται φροντίδα  και προσωπικό χώρο- χρόνο. Υπάρχουν άραγε τρόποι στην τόσο έντονη καθημερινότητά μας για να καταφέρουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε, που δεν είναι άλλο από τη συνολική μας υγεία ;

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Οι τρόποι που την βλάπτετε και δεν το αντιλαμβάνεστε

Για καλύτερο ύπνο και καλύτερη ψυχική υγεία

Μάθετε να λέτε «όχι»

Εάν πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη εργασία στη δουλειά σας απαιτεί να εργαστείτε πέραν των προβλεπόμενων ωρών εργασίας σας, ίσως ήρθε η στιγμή να πείτε το «όχι». Είναι ok να αναλαμβάνετε ένα περαιτέρω καθήκον όταν είναι κάτι επείγον ή εάν έχετε ήδη δεσμευτεί για κάτι, αλλά θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα εναντίον σας εάν εσείς είστε αυτοί που αναλαμβάνετε τα πάντα και μονίμως λέτε σε όλα «ναι» ακόμα κι αν αυτό σημαίνει για εσάς καθημερινές υπερωρίες.

Θέστε όρια

Δουλέψατε ποτέ παραπάνω από τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας σας για να ολοκληρώσετε μια εργασία που δεν χρειαζόταν καν να γίνει επειγόντως; Πολλές φορές, εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε για την κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Θέστε όρια (και) στον εαυτό σας. Εάν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια εργασία αργότερα ή αύριο και να διακόψετε νωρίς για να περάσετε λίγο παραπάνω χρόνο με τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μην αμελήσετε να το κάνετε.

Δώστε προτεραιότητα εκεί που πρέπει

Το multitasking μπορεί να αφήσει ένα σωρό ημιτελείς εργασίες στο γραφείο, για να μην αναφέρουμε ότι επηρεάζει την ποιότητα του αποτελέσματος της δουλειάς καθώς πρέπει να ανακατευθύνετε την προσοχή σας επανειλημμένα.

Επομένως, αντί να επιλέγετε το multitasking,  βάλτε προτεραιότητες. Εστιάστε σε ό,τι είναι πιο σημαντικό και σε ένα πράγμα τη φορά. Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση από το να διαγράφετε μία μία τις δουλειές από τη λίστα των υποχρεώσεων.

Μήπως υπάρχει μια δουλειά πιο κοντά στο σπίτι σας;

Για τους περισσότερους από εμάς, δεν είναι η δουλειά, αλλά η μετακίνηση που σπαταλά τον περισσότερο από το χρόνο μας. Εάν είναι εφικτό, μπορείτε να αναζητήσετε μια δουλειά κοντά σας, εφόσον βέβαια σας ικανοποιεί, ακόμα κι αν επηρεάσει λίγο τον προϋπολογισμό σας. Αξίζει τον κόπο αν σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο ύπνο και τελικά καλύτερη ψυχική υγεία.

Περιορίστε τα gadgets πριν από τον ύπνο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας αρνητικά. Ένα από αυτά είναι και τα διάφορα gadgets. Το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη του κινητού, περιορίζει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης (τον γνωστό κιρκάδιο ρυθμό- το ρολόι δηλαδή του οργανισμού μας).

Προσπαθήστε λοιπόν να μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας λίγο πριν τον ύπνο για να διασφαλίσετε ότι θα είναι ήρεμος και ξεκούραστος.

Γυμναστική- αυτοφροντίδα- διατροφή

Είναι γνωστό πως, σύμφωνα με έρευνες, η σωματική άσκηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και ενδορφινών, οι οποίες αποτελούν τις ορμόνες της ευτυχίας. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας.

Εκτός της άσκησης, περιποιηθείτε τον εαυτό σας διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, παρακολουθώντας μια ταινία, τρώγοντας το αγαπημένο σας φαγητό…

Τέλος, εάν δυσκολεύεστε με τον ύπνο και κάνετε αυτό που λέμε ελαφρύ, το πιθανότερο είναι ότι τρώτε λιγότερο από όσο θα έπρεπε. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και να βελτιώσετε την ποιότητά του. Αντί λοιπόν να παραλείψετε το δείπνο σας, καταναλώστε ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να ξεκουραστείτε κατάλληλα.