Το Σαββατοκύριακο έφτασε και είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον απαραίτητο χρόνο διακοπής. Πολλοί από εμάς όμως, πέφτουμε στην παγίδα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε δραστηριότητες που δεν μας ωφελούν μακροπρόθεσμα. Τι κάνουμε λάθος που τελικά μαρτυρά πως απλά το σπαταλάμε;

10 λάθη που μας «χαλούν» το Σαββατοκύριακο

Λάθος #1: Κοιμόμαστε ως αργά

Φυσικά και το Σαββατοκύριακο χρειαζόμαστε ξεκούραση, αλλά ο ύπνος έως το μεσημέρι (ή και αργότερα) μπορεί να αποδιοργανώσει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας. Έτσι, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθούμε το βράδυ και να νιώθουμε μη παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσπαθήστε να ξυπνάτε μια λογική ώρα, όπως θα κάνατε τις καθημερινές. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Σαββατοκύριακό σας.

Διαβάστε επίσης: Μειώνουμε το άγχος- Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό: 5 τρόποι για να τα καταφέρουμε

Λάθος #2: Τηλεόραση

Περνώντας ώρες στον καναπέ παρακολουθώντας όλες τις νέες σειρές, αν και μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσουμε, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους, ακόμη και κατάθλιψη.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης και να κάνετε άλλες δραστηριότητες, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πάτε μια βόλτα.

Λάθος #3: Ξεχνάμε τη γυμναστική

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε το κίνητρο για να αθληθούμε τα Σαββατοκύριακα. Η παραμέληση της σωματικής άσκησης όμως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, κόπωση, ακόμη και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Αντί να παραλείπετε τις προπονήσεις σας, προσπαθήστε να βρείτε διασκεδαστικούς τρόπους για να παραμείνετε δραστήριοι. Πηγαίνετε για πεζοπορία, κάντε ένα μάθημα χορού ή απλά τις… δουλειές του σπιτιού.

Λάθος #4: Αφήνουμε το σπίτι στην… μοίρα του

Η ακαταστασία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση και την ευεξία μας. Ένας ακατάστατος- αποδιοργανωμένος χώρος μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος και σε έναν φαύλο κύκλο αποδιοργάνωσης όλη την εβδομάδα.

Αφιερώστε λίγο χρόνο τα Σαββατοκύριακα για να καθαρίσετε και να οργανώσετε το σπίτι. Έτσι, θα αισθάνεστε πιο χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική σας ευεξία καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Λάθος #5: Παραμελούμε εμάς

Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία, αλλά είναι εύκολο να μας παραμελούμε όταν είμαστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Το να αφιερώνουμε χρόνο για χαλάρωση και επαναφόρτιση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

Αντί να γεμίζετε τα Σαββατοκύριακα σας με συνεχείς δραστηριότητες, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Κάντε ένα αφρόλουτρο, διαλογιστείτε, ασχοληθείτε με τη γιόγκα.

Λάθος #6: Δεν κάνουμε σχέδια

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε τα Σαββατοκύριακα είναι ότι δεν κάνουμε καθόλου σχέδια. Ένα… αυθόρμητο Σαββατοκύριακο μπορεί να μας κάνει κάλο. Από την άλλη, εάν αυτό γίνεται συνέχεια, είναι εύκολο να επικρατήσει ένα «χάος» και τελικά το διήμερο να περάσει χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Κάντε μια λίστα με πράγματα που θέλετε να κάνετε ή μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε και αξιοποιήστε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο σας. Είτε πρόκειται για ένα νέο εστιατόριο είτε για μια μονοήμερη εκδρομή, το πλάνο μπορεί να κάνει το Σαββατοκύριακό σας πιο ευχάριστο και πιο γεμάτο.

Λάθος #7: Παραμελούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Τα Σαββατοκύριακα πρέπει να είναι μια περίοδος χαλάρωσης, αλλά είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο και στους ανθρώπους μας. Η μη επαφή μαζί τους μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Προσπαθήστε να συνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας, αν όχι όλα, έστω κάποια Σαββατοκύριακα. Θα μπορούσατε απλά να τους πάρετε ένα τηλέφωνο αν δεν μπορείτε να βρεθείτε μαζί τους από κοντά. Αυτό θα τονώσει τη διάθεση και τη ψυχολογία σας.

Λάθος #8: Δεν σταματάμε τη δουλειά

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποσυνδεθούμε από την εργασία μας, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, η αποτυχία να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, αυξημένη επίπεδα στρες και κακή ψυχική υγεία.

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό και κάντε ένα πλήρες διάλειμμα από την τεχνολογία για λίγες ώρες. Δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας για επαναφόρτιση και χαλάρωση, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις όταν επιστρέψετε στο γραφείο από Δευτέρα.

Λάθος #9: Δεν δοκιμάζουμε κάτι νέο

Είναι εύκολο να πέσουμε σε μια ρουτίνα και να κάνουμε τα ίδια ακριβώς πράγματα κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήξη και έλλειψη ενθουσιασμού.

Το να δοκιμάσετε κάτι νέο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τη ρουτίνα και να υπάρξει μια αίσθηση περιπέτειας. Βγαίνοντας έξω από τη ζώνη άνεσής σας, μπορείτε να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να δημιουργήσετε νέες αναμνήσεις. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι νέο και να εκμεταλλευτείτε όλες τις ευκαιρίες που έχει να σας προσφέρει το Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας από αυτό που διανύουμε.

Λάθος #10: Δεν κάνουμε τελικά αυτό που θα θέλαμε

Μην σπαταλάτε τις δυο ημέρες που έχετε για να κάνετε ό,τι πραγματικά επιθυμείτε σε κοινωνικές υποχρεώσεις στις οποίες μπορεί να μην θέλετε καθόλου να παρευρεθείτε. Προτιμήστε να κάνετε (και) τα Σαββατοκύριακα ακριβώς ό,τι σας ευχαριστεί, σας χαλαρώνει, σας γεμίζει και σας χαροποιεί.