Η γλουτένη είναι η γενική ονομασία ορισμένων τύπων πρωτεϊνών που περιέχονται στους κοινούς κόκκους δημητριακών όπως το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Για μερικά άτομα η γλουτένη μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Είναι εκείνα τα άτομα που πάσχουν από μια κατάσταση υγείας, γνωστή ως κοιλιοκάκη.

Γενικά, η τροφική δυσανεξία και οι τροφικές αλλεργίες είναι θέματα υγείας που επηρεάζουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες παγκοσμίως. Στις δυτικές χώρες, οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν έως και το 5% έως 6% των μικρών παιδιών και το 3% έως 4% των ενηλίκων. Κάθε χρόνο λοιπόν, εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα. Ευτυχώς, οι περισσότερες αλλεργίες προκαλούν ήπια συμπτώματα, αλλά μερικές είναι πολύ σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω έγκαιρης διάγνωσης και αυστηρής αποφυγής ορισμένων τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: Καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και απώλεια μνήμης: Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος;

4 πράγματα που είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τη γλουτένη

#1 Γιατί τα άτομα με κοιλιοκάκη δεν πρέπει να καταναλώνουν γλουτένη

Τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη απαιτείται να ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη για λόγους υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η γλουτένη καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου σε άτομα με κοιλιοκάκη και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από χρόνια διάρροια και κοιλιακές κράμπες έως οστεοπόρωση, ακόμη και κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

#2 Υπάρχουν περίπου 300 πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, αναιμία, πόνο στα οστά, σοβαρό δερματικό εξάνθημα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κοιλιακό άλγος. Η κοιλιοκάκη όμως μπορεί να έχει και λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Πώς μπορείτε λοιπόν να μάθετε εάν έχετε κοιλιοκάκη; Μια εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα που σχετίζονται με μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση. Εάν η εξέταση αίματος είναι θετική, πραγματοποιείται βιοψία για να επιβεβαιωθεί η φλεγμονή στην επένδυση του λεπτού εντέρου.

#3 Τι προκαλεί κοιλιοκάκη;

Το τι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε έχει γίνει αντικείμενο σημαντικής ιατρικής έρευνας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η συχνότητα εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων και τροφικής δυσανεξίας έχει αυξηθεί. Οι γιατροί δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς ως προς το τι προκαλεί κοιλιοκάκη. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η ασθένεια μπορεί να είναι γενετική.

#4 Υπάρχει θεραπεία;

Η μόνη θεραπεία τόσο για την κοιλιοκάκη όσο και για την ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια διατροφή απαλλαγμένη από τη  γλουτένη. Εάν ξεκινάτε τώρα μια τέτοια διατροφή, επιλέξτε τα κατάλληλα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και του διατροφολόγου σας. Εκείνοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν σωστά σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί να σας συστήσουν να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια. Επιπλέον, ίσως δεν θα χρειαστεί τελικά να αλλάξετε και τόσο πολύ τις διατροφικές σας συνήθειες αφού πλέον στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη διαθέσιμα, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.