Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά μυοσκελετικά προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Το λεγόμενο «tech neck», ο πόνος δηλαδή που εκδηλώνεται στην περιοχή του αυχένα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της χρόνιας πίεσης που ασκούμε στον αυχένα καθώς κοιτάζουμε συνεχώς προς τα κάτω είτε στον υπολογιστή είτε στο κινητό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και το 40% των ανθρώπων υποφέρουν από πόνο στον αυχένα σε κάποιο βαθμό που προκαλείται συνήθως από το scrolling, την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και την γενικότερη πληκτρολόγηση. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και παλλόμενος ή μια θαμπή ενόχληση που επιμένει. Μπορεί να παραμείνει στον αυχένα ή ακόμα και να «ταξιδέψει» στους ώμους και στην πλάτη.

Πώς θα νικήσουμε τον πόνο στον αυχένα;

Ενώ η καταπόνηση του αυχένα μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτη, δεδομένης της συχνότητας που χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε, για να βρείτε ανακούφιση.

#Επαναφέρετε την καλή σας στάση

Η ευθυγράμμιση του λαιμού και της σπονδυλικής σας στήλης είναι ιδανική όταν κάθεστε σε μια ελαφρώς ξαπλωμένη θέση με τον λαιμό σας εντελώς χαλαρό και το κεφάλι σας να ακουμπά σε ένα προσκέφαλο.

Μία άλλη εξίσου καλή επιλογή είναι να προσπαθήστε να διατηρήσετε το σώμα σας σε όρθια θέση, έτσι ώστε το κεφάλι και ο λαιμός σας να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους ώμους και τη σπονδυλική σας στήλη.

Διαβάστε επίσης: Αυχένας και ώμοι που πονάνε; Έτσι θα απελευθερώσετε την ένταση

Εάν κάθεστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορείτε εύκολα να καταφέρετε να κάθεστε σε μια τέτοια στάση είτε επιλέγοντας να καθίσετε σε ένα μαξιλαράκι είτε ρυθμίζοντας την καρέκλα του γραφείου σας ώστε να γέρνει λίγο προς τα εμπρός.

Αυτό σας «ωθεί» προς τα εμπρός και έτσι θα σας υπενθυμίζει να κάθεστε αυτόματα πιο ευθεία.

#Σημαντικά τα «ενεργά» διαλείμματα

Επειδή είναι απίθανο να ζήσουμε όλοι ξαφνικά χωρίς οθόνες, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε είναι να κάνετε όσο το δυνατόν συχνότερα διαλείμματα για να ξεφεύγετε από την στάσιμη θέση μπροστά από τον υπολογιστή.

Σηκωθείτε από την καρέκλα σας και προσπαθήστε να αντισταθείτε στην επιθυμία να κοιτάξετε κάτω προς το κινητό σας, αφού σύμφωνα με έρευνα εάν τα καταφέρετε για είκοσι δεύτερα έως και πέντε λεπτά την φορά μπορεί να μειωθεί σημαντικά η ενόχληση και η κούραση στον αυχένα σας.

Αν μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα, ακόμα καλύτερα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational Health διαπίστωσε ότι όταν τα άτομα που κινδύνευαν από πόνο στον αυχένα έκαναν περισσότερες βόλτες -ακόμη και σύντομες βόλτες 10 λεπτών ή 1.000 βημάτων- είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν ενοχλήσεις στον αυχένα και τους ώμους.

#Ενδυναμώστε αυχένα και ώμους

Εξίσου σημαντικό είναι να δυναμώσετε τους μύες που στηρίζουν το κεφάλι, τους ώμους και τον αυχένα σας, έτσι ώστε όταν παραμένετε για ώρες στο γραφείο να μην πονάτε διαρκώς.

Εκτός από τις συγκεκριμένες ασκήσεις που εστιάζουν στους ώμους, μπορείτε επιπλέον να δοκιμάσετε διάφορους τύπους γυμναστικής που ενδυναμώνουν τον πυρήνα, όπως yoga, pilates αλλά και κολύμπι.