Είτε είστε επιρρεπείς είτε αντιμετωπίζετε μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος για πρώτη φορά, οι ουρολοιμώξεις μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολες, απογοητευτικές έως και επώδυνες. Εάν αρχίσετε ξαφνικά να παρατηρείτε ενδεικτικά συμπτώματα ουρολοίμωξης, όπως πιο συχνά ούρηση, πόνο κατά την ούρηση, επείγουσα ανάγκη, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορείτε να σκεφτείτε κάτι άλλο μέχρι να ανακουφιστείτε.

Τα αντιβιοτικά είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την χορήγηση του κατάλληλου, κατόπιν εξετάσεων. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει δείγμα ούρων για να επιβεβαιώσει ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε είναι στην πραγματικότητα ουρολοίμωξη και να συστήσει την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Τι μπορείτε όμως, να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης τους μακροπρόθεσμα; Μερικές από τις καλύτερες μεθόδους, περιλαμβάνουν:

#Ξεκινήστε από το νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του ουροποιητικού συστήματος και την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος και η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά στην αραίωση των ούρων σας και αποτρέπει την επικράτηση των «κακών» βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Διαβάστε επίσης: Ουρολοίμωξη: Πόσο διαρκεί; Μπορεί να περάσει πιο γρήγορα;

Όμως, ενώ το νερό μπορεί να βοηθήσει να «ξεπλύνει» τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα και να αποτρέψει την ανάπτυξη λοίμωξης, το να πίνετε περισσότερο δεν αρκεί για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης από μόνο του, αναφέρουν οι ειδικοί.

Εάν έχετε ουρολοίμωξη, παραμένει σημαντικό να μένετε ενυδατωμένοι, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα απαλλαγείτε από τα βακτήρια που προκάλεσαν την λοίμωξη. Αν πίνετε αρκετό, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, όπως το κάψιμο ή ο πόνος.

Είναι επίσης πιθανό η αφυδάτωση να εμφανιστεί με παρόμοια συμπτώματα με μια ουρολοίμωξη, αναφέρουν οι ειδικοί. Εάν δεν έχετε πιει αρκετό νερό και ξαφνικά αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα που μοιάζουν με ουρολοίμωξη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αυξήσετε την πρόσληψη του νερού. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, δεν είναι μόνο αφυδάτωση.

#Το κράνμπερι τις προλαμβάνει πραγματικά;

Όταν σκεφτόμαστε τις φυσικές μεθόδους πρόληψης, το πρώτο πράγμα που συνήθως σκεφτόμαστε είναι τα κράνμπερι. Σύμφωνα με παγκόσμια  μελέτη, που εξέτασε τα οφέλη των προϊόντων κράνμπερι, που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Reviews,  ο χυμός κράνμπερι και τα συμπληρώματά του φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων συμπτωματικών ουρολοιμώξεων σε γυναίκες κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, σε παιδιά περισσότερο από το ήμισυ και σε άτομα που είναι επιρρεπή σε ουρολοίμωξη μετά από ιατρικές παρεμβάσεις κατά περίπου 53%.

Ο χυμός και τα συμπληρώματα κράνμπερι μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα, κάψουλες ή ταμπλέτες, σύμφωνα με την έρευνα.

#Ουρολοιμώξεις VS προβιοτικών

Τα προβιοτικά, οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν φυσικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, από τη βελτιωμένη πέψη έως την καλύτερη ανοσολογική απόκριση. Και ορισμένες έρευνες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο Turkish Journal of Urology, υποδηλώνουν ότι προβιοτικά όπως ο Lactobacillus acidophilus μπορεί να υποστηρίξουν τη συνολική ουρολογική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.