Οι έντονες εξάψεις μετά την εμμηνόπαυση συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και υψηλής αρτηριακής πίεσης αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 25ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας.

Τόσο το μεταβολικό σύνδρομο όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, τον Νο.1 «δολοφόνο» παγκοσμίως.

Οι γυναίκες με έντονες εξάψεις πρέπει να γνωρίζουν τους σχετικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους προτού αποφασίσουν την καταλληλότερη θεραπευτική στρατηγική για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Έλενα Αρμένη, από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εξάψεις είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης

Οι εξάψεις, ένα αγγειοκινητικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ως ένα κύμα θερμότητας που προκαλεί ερυθρότητα σε λαιμό και σώμα, αφήνοντας το σώμα «λουσμένο» στον ιδρώτα. Αν και συχνά περιγράφονται ως «έκρηξη» θερμότητας, μια έξαψη μπορεί να διαρκέσει από τριάντα δεύτερα έως και πέντε λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Εμμηνόπαυση: Η ώρα της αλλαγής και όχι της δυστυχίας

Συνήθως, οι γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις για έξι μήνες έως δύο χρόνια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια. Και δυστυχώς, δεν εξαφανίζονται αυτόματα μόλις μια γυναίκα περάσει την εμμηνόπαυση. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν εξάψεις έως και μια δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση.

Όσο πιο έντονες τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου

Η μελέτη περιελάμβανε 825 υγιείς γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών, που είχαν περάσει πρόσφατα εμμηνόπαυση, δεν είχαν σημάδια μεταβολικού συνδρόμου και δεν λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατηγορία παθήσεων που μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος.

Άτομα που έχουν τρία ή περισσότερα από τα παρακάτω μπορεί να έχουν μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με το Hopkins Medicine:

  • Μεγάλη μέση ή υπερβολικό λίπος στη μέση, που ορίζεται ως περισσότερες από 40 ίντσες γύρω από τη μέση για τους άνδρες και περισσότερες από 35 ίντσες για τις γυναίκες.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Υψηλό σάκχαρο αίματος.
  • Υψηλά τριγλυκερίδια.
  • Χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη.

Μετά την αρχική αξιολόγηση, οι γυναίκες κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες, στην πρώτη δεν είχαν εξάψεις, στην δεύτερη είχαν ήπιες εξάψεις και στην τρίτη είχαν μέτριες έως και σοβαρές.

Η σοβαρότητα των εξάψεων προσδιορίστηκε από την υποκειμενική αναφορά κάθε ατόμου χρησιμοποιώντας το εργαλείο αξιολόγησης της εμμηνόπαυσης, την κλίμακα Greene Climacteric. Όλες οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια (από το 2006 έως το 2021) για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, νέας εμφάνισης υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας (υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια).

Οι συμμετέχουσες με μέτριες έως σοβαρές εξάψεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο και ήταν επίσης πιο πιθανό να διαγνωστούν νωρίτερα σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν εξάψεις ή ήπιες εξάψεις.

Οι εξάψεις είχαν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο παρελθόν

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης συσχέτιση μεταξύ των εξάψεων και του καρδιαγγειακού κινδύνου για την υγεία, αλλά αυτή η συσχέτιση δεν έχει μελετηθεί ποτέ σε γυναίκες με διαφορετικούς βαθμούς συμπτωμάτων σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με μέτριες έως σοβαρές εξάψεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και του αγγειοκινητικού συμπτώματος αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν μοιράζονται κάποια κοινή μηχανιστική οδό» επισημαίνουν.