Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να υποστούν δυσμενείς συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, μετά από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους άνδρες παρόμοιας ηλικίας.

Ερευνητές στην Πορτογαλία διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που νοσηλεύονται για καρδιακή προσβολή είχαν υψηλότερο κίνδυνο βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης θνησιμότητας, καθώς και μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Heart Failure 2023, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Είναι καρδιακή προσβολή ή καούρα;

Το έμφραγμα, γνωστό και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται ή διακόπτεται. Η κύρια αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, ένας κοινός τύπος καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η αναδρομική μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε 884 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μεταξύ 2010 και 2015 με έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πιο συγκεκριμένα με έναν τύπο καρδιακής προσβολής που συμβαίνει όταν αποφράσσεται πλήρως μία από τις κύριες αρτηρίες της καρδιάς που την τροφοδοτούν με αίμα.

Πρόκειται για έναν πιο σοβαρό τύπο καρδιακής προσβολής και ενέχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Όλοι οι ασθενείς της μελέτης υποβλήθηκαν σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται ένας σωλήνας ή ένα stent για να ανοίξει η αρτηρία και να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στην καρδιά.

Οι γυναίκες είχαν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή από ό,τι οι άνδρες

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες εκβάσεις – συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας μετά από 30 ημέρες και πέντε έτη, καθώς και τα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα εντός πέντε ετών – και εξέτασαν τις διαφορές τόσο στις προεμμηνοπαυσιακές (κάτω των 55 ετών) όσο και στις μετεμμηνοπαυσιακές (55 ετών και άνω) γυναίκες.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου και άλλες συνθήκες υγείας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα.

Μετά από 30 ημέρες, 11,8% των γυναικών που μελετήθηκαν είχαν πεθάνει έναντι 4,6% των ανδρών. Μετά από πέντε χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (32,1%) είχε πεθάνει έναντι 16,9% των ανδρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 34% των γυναικών παρουσίασε ένα μείζον ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό συμβάν εντός 5 ετών από το έμφραγμα σε σύγκριση με το 19,8% των ανδρών.

Οι γυναίκες είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα δυσμενών συνεπειών από ό,τι οι άνδρες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι έλαβαν διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος με τους άνδρες.

Σε μια άλλη ανάλυση που επικεντρώθηκε σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν χειρότερα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου από ό,τι οι άνδρες παρόμοιας ηλικίας.

Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (κάτω των 55 ετών) είχαν παρόμοια βραχυπρόθεσμη θνησιμότητα με τους άνδρες παρόμοιας ηλικίας, αντίθετα με τη μακροπρόθεσμη. Στα πέντε χρόνια, το 20% των γυναικών είχαν βιώσει ένα μείζον ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό συμβάν σε σύγκριση με το 5,8% των ανδρών.

Αν και ιστορικά έχει θεωρηθεί ως «ανδρικό πρόβλημα», οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC.