Σας έχει τύχει ποτέ να συγκινηθείτε και να δακρύσετε με την είδηση του θανάτου των αγαπημένων σας celebrities; Μπορεί να νιώσατε περίεργα εκείνη τη στιγμή. Εξάλλου, δεν τους γνωρίζατε από κοντά. Δεν τους είχατε συναντήσει ποτέ. Δεν ανήκαν στην οικογένειά σας.

Μα, αισθάνεστε απίστευτα λυπημένοι. Κατά κάποιον παράξενο και ανεξήγητο τρόπο, θρηνούσατε για την απώλειά τους.

Τα καλά νέα είναι ότι η θλίψη είναι μια φυσιολογική και υγιής αντίδραση στην είδηση του θανάτου μιας διασημότητας.

Διαβάστε επίσης: Selena Gomez: Τι είναι οι «αόρατες» ασθένειες ή «σιωπηλές» παθήσεις;

Έχει μια συγκεκριμένη συναισθηματική προέλευση που συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα είδωλα καταλαμβάνουν χώρο στα συναισθήματά μας.

Παρακοινωνικές σχέσεις

Μια μονόπλευρη σχέση μεταξύ ενός ατόμου και μιας διασημότητας ή άλλου δημόσιου προσώπου, ονομάζεται παρακοινωνική σχέση. Πρόκειται για μια σχέση που αναπτύσσεται μέσω της μουσικής, των τηλεοπτικών εκπομπών, των ταινιών ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χαρακτηρίζεται από συναισθήματα οικειότητας, εγγύτητας και συναισθηματικής σύνδεσης. Η απώλεια αυτής της σύνδεσης προκαλεί ένα κενό ανάμεσα σε εσάς και το άλλο άτομο και μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να προσαρμοστούν.

Οι παρακοινωνικές σχέσεις δημιουργούνται για διάφορους λόγους:

  • Προσφέρουν μια διέξοδο από τις απαιτήσεις και το άγχος της καθημερινής ζωής.
  • Οι διασημότητες χρησιμεύουν ως πρότυπα ή ως πηγές έμπνευσης.
  • Μας βοηθούν να αντιμετώπισουμε τις απογοητεύσεις μας.
  • Η παρακολούθηση και η ακρόασή τους προσφέρει μια διαφυγή από δύσκολες σχέσεις ή γεγονότα στον πραγματικό κόσμο.
  • Ορισμένες διασημότητες μπορούν να μας προσφέρουν μια συναισθηματική σύνδεση.

Συναισθηματικές επιπτώσεις της απώλειας των celebrities

Το πένθος συνδέεται με συναισθήματα προσκόλλησης και οικειότητας. Είναι το πένθος για την απώλεια μιας σχέσης, την απώλεια της θέσης ενός ατόμου στη ζωή σας και την απώλεια των δυνατοτήτων για το μέλλον.

Η απώλεια μιας διασημότητας είναι συγκρίσιμη με τον θάνατο ενός γνωστού σας, επειδή συνεπάγεται επίσης την απώλεια αναμνήσεων και πολύτιμων στιγμών. Η συναισθηματική μας σύνδεση με ένα είδωλο ή έναν ήρωα βασίζεται στις αναμνήσεις μας για το τι σήμαινε το πρόσωπο αυτό για εμάς σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας.

Οι διασημότητες και ο ψυχισμός μας

Οι διασημότητες μπορούν να ενσωματωθούν στον ψυχισμό μας λόγω του συναισθηματικού αντίκτυπου που έχουν πάνω μας μέσω του έργου τους. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται έντονη συναισθηματική σύνδεση με μια συγκεκριμένη ταινία ή ένα τραγούδι επειδή συντονίζεται με τις δικές του εμπειρίες ή συναισθήματα.

Οι διασημότητες όχι μόνο παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή μας, αλλά συχνά καλύπτουν και τα κενά μας. Για παράδειγμα, μπορεί όταν χρειαζόσασταν παρηγοριά και κατανόηση, να στρεφόσασταν στους στίχους τους.