Θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για την υγεία του εγκεφάλου σας; Απλά συνεχίστε το περπάτημα.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσαν ότι το τακτικό περπάτημα ενισχύει τις συνδέσεις εντός και μεταξύ των δικτύων του εγκεφάλου των μεγαλύτερων ενηλίκων.

Μια ομάδα συμμετεχόντων περπάτησε σε διάδρομο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για συνολικά 12 ημέρες, βιώνοντας ισχυρότερες συνδέσεις σε όλα τα δίκτυα του εγκεφάλου τους, καθώς και καλύτερες ικανότητες ανάκλησης.

Διαβάστε επίσης: Πότε η άσκηση ωφελεί ακόμη περισσότερο την υγεία;

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι ένα από αυτά τα δίκτυα του εγκεφάλου έχει σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ, προσθέτοντας στα αυξανόμενα στοιχεία ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένιση και μπορεί ακόμη και να καθυστερήσει την εμφάνιση αυτής της ολοένα και πιο συχνής μορφής άνοιας.

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους και τις ικανότητες ανάκλησης ιστοριών μεταξύ μιας ομάδας ηλικιωμένων με φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία και άλλων που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση – η οποία θεωρείται ελαφρά μείωση των νοητικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, ο συλλογισμός και η κρίση, και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Ιστορικά, τα εγκεφαλικά δίκτυα που μελετήσαμε σε αυτή την έρευνα δείχνουν επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου σε άτομα με ήπια γνωστική έκπτωση και νόσο Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο Τζ. Κάρσον Σμιθ, καθηγητής κινησιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και κύριος ερευνητής της μελέτης.

«Όταν αποσυνδέονται, οι άνθρωποι να χάνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται καθαρά και να θυμούνται πράγματα. Αποδεικνύουμε ότι η άσκηση ενισχύει αυτές τις συνδέσεις».

Το έργο αυτό βασίζεται σε προηγούμενη εργασία του Σμιθ, η οποία έδειξε πώς το περπάτημα μπορεί να προάγει τη μείωση της εγκεφαλικής ροής του αίματος και να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένιση.

Συμμετείχαν συνολικά 33 άτομα, ηλικίας από 71 έως 85 ετών. Οι συμμετέχοντες περπατούσαν υπό επίβλεψη σε διάδρομο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες.

Πριν και μετά από κάθε καρδιολογική συνεδρία, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από την ομάδα να διαβάσει μια σύντομη ιστορία και να επαναλάβει την αφήγηση φωναχτά με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Υποβλήθηκαν επίσης σε fMRI ώστε να μετρήσουν τις αλλαγές στην επικοινωνία.

Τα αποτελέσματα

Μετά από 12 εβδομάδες περπατήματος, η ερευνητική ομάδα επανέλαβε τα τεστ και κατέγραψε σημαντικές βελτιώσεις στις ικανότητες ανάκλησης ιστοριών των συμμετεχόντων.

«Η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν ισχυρότερη και πιο συγχρονισμένη, αποδεικνύοντας ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να προκαλέσει την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται», καταλήγει ο καθηγητής Σμιθ.

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ακόμη περισσότερες ελπίδες ότι η άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη ως ένας τρόπος πρόληψης ή σταθεροποίησης των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση και ίσως, μακροπρόθεσμα, να καθυστερήσει τη μετατροπή τους σε Αλτσχάιμερ».

Η μελέτη δημοσιετηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease Reports.