Η μουσική, όπως αποκαλύπτει η επιστήμη, ενεργοποιεί σημαντικές περιοχές και δίκτυα του εγκεφάλου, ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ διαφόρων τμημάτων του. Αυτά τα τμήματα είναι υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, για τα συναισθήματα, τη μνήμη, τις γνωστικές λειτουργίες, την ευεξία, την κίνηση και τελικά την ποιότητα ζωής μας.

Η μουσική και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Η μουσική:

Μειώνει το άγχος

Δυστυχώς, το άγχος έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πραγματικά, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορεί να μας αγχώσουν. Όποιος κι αν είναι ο λόγος όμως, η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως ένα… μαγικό ραβδί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ήρεμα τραγούδια με αργό ρυθμό μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων, ελέγχοντας τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση που τείνουν να αυξάνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Celebrities: Γιατί μας επηρεάζουν οι θάνατοί τους;

Απαλύνει τον πόνο

Ο πόνος μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία. Εδώ έρχεται η μουσική για να απαλύνει τον πόνο μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ορισμένοι ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη και άκουγαν μουσική ώρες πριν και μετά τη διαδικασία, ένιωθαν πολύ λιγότερο πόνο σε σχέση με όσους δεν άκουγαν.

Βελτιώνει την ποιότητα της προπόνησης

Η σωματική άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσής μας και στη μείωση του στρες αυξάνοντας την παραγωγή ενδορφινών. Αλλά μια προπόνηση χωρίς μουσική είναι μια… μισή προπόνηση. Διότι η μουσική μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια και να μας αποσπάσει την προσοχή. Έτσι, δεν κοιτάμε το… ρολόι ξανά και ξανά μέχρι να ολοκληρώσουμε μια δύσκολη άσκηση. Επιπλέον, η μουσική μπορεί επίσης να αυξήσει την αντοχή και να ενισχύσει τη μεταβολική αποτελεσματικότητα.

Βοηθά στον ύπνο

Όλοι γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ποιοτικού ύπνου. Αλλά ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν ενεργοποιείται η λειτουργία της υπερβολικής σκέψης τη νύχτα. Η μουσική σε αυτήν την περίπτωση είναι σαν ένα υπνωτικό χάπι καθώς μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα προάγοντας την πιο αργή αναπνοή, τη μειωμένη αρτηριακή πίεση και το σταθερό καρδιακό ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας στέλνει ένα σήμα στο νευρικό σύστημα για να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί για ύπνο.

Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία

Είναι πολύ συνηθισμένο να αντιμετωπίζουμε σωματική δυσφορία ή ακόμα και να αρρωστήσουμε μετά από περιόδους στρες καθώς οι ορμόνες του στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας. Η μουσική μπορεί να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει την ανοσία του σώματός μας. Πώς;

Η ανοσία του σώματός μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ανοσοσφαιρίνη, επίσης γνωστή και ως IgA, η οποία δρα ως σημαντικό αντίσωμα για την πρώτη γραμμή άμυνας όταν το σώμα μας χρειάζεται να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Η μουσική αυξάνει, ιδιαίτερα η χαλαρωτική, αυξάνει την παραγωγή IgA, δημιουργώντας τελικά μια ισχυρότερη άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στις ασθένειες.