Ίσως έχετε ακούσει ότι η ενσυνειδητότητα έχει πολλά οφέλη. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην προαγωγή της χαλάρωσης. Τώρα, η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε αυτό, μειώνοντας το άγχος και το στρες μεταξύ των εργαζόμενων.

Χάρη στα αποτελέσματα ενός προγράμματος οκτώ εβδομάδων, μέτριας έντασης, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι αγχωμένοι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν ανακούφιση στην άνεση του σπιτιού τους.

«Υπάρχει βιβλιογραφία που έχει συγκρίνει άμεσα τη γιόγκα με την αερόβια άσκηση, και γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η αερόβια άσκηση έχει οφέλη για τον εγκέφαλο», αναφέρει ο Σον Μάλεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign.

Διαβάστε επίσης: Περπάτημα VS διάδρομος: Τι καίει πιο πολλές θερμίδες;

«Η μελέτη μας διερευνά σύνθετες κινήσεις – όχι απλώς ποδηλασία ή περπάτημα σε ευθεία γραμμή, αλλά κινήσεις πολλαπλών επιπέδων που απαιτούν να πλοηγείται κανείς στο χώρο του λίγο διαφορετικά και να έχει συνείδηση της κίνησης, της τεχνικής και της αναπνοής», προσθέτει.

Η μελέτη

Το πρόγραμμα καθοδηγούσε τους συμμετέχοντες με αυτορυθμιζόμενα εκπαιδευτικά βίντεο που τους βοηθούσαν να περάσουν από μια σειρά στάσεων γιόγκα που μιμούνται την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα.

Καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, ενθαρρύνονταν σιγά σιγά να επεκταθούν και να γίνονται όλο και πιο αυτάρκεις κάνοντας τις ασκήσεις χωρίς καθοδήγηση. «Η φιλοσοφία μας είναι να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση του καθενός σχετικά με την άσκηση στην οποία συμμετέχει», εξηγεί ο Μάλεν. «Ξεκινάμε αργά και προοδεύουμε σταδιακά».

Η ομάδα θέλησε να δει αν η άσκηση με πολλαπλές ακολουθίες, όπως η γιόγκα, θα βοηθούσε στη βελτίωση της μνήμης εργασίας, παρόμοια με την εκμάθηση ενός χορού.

«Το να πρέπει να κινηθείς μέσα από πολλαπλές ενεργές στάσεις, σε αντίθεση με τις στατικές, θεωρητικά θα πρέπει να βελτιώσει τις ικανότητες προσοχής», υπογραμμίζει. «Το να περνάς μέσα από τη ροή θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη χωρική μνήμη».

Οι μειώσεις στο άγχος και οι βελτιώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη εργασίας υποδηλώνουν ότι είναι δυνατόν να εξασκήσει κανείς μέτριας έντασης γιόγκα στο σπίτι και να αποκομίσει τα οφέλη της μείωσης του στρες και του άγχους.

Οι συμμετέχοντες συνέστησαν το πρόγραμμα ακόμη και σε συγγενείς και φίλους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι ένιωσαν πραγματικά ότι αποκόμισαν οφέλη μετά τις οκτώ εβδομάδες.

Το εργαστήριο σχεδιάζει να συνεχίσει να δοκιμάζει το μυαλό και το σώμα προωθώντας την άσκηση και αναπτύσσοντας περισσότερες τεχνολογίες για μεγαλύτερη συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η γιόγκα και το kickboxing.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Behavior Medicine.

Πώς η γιόγκα βελτιώνει την υγεία των εργαζομένων σε γραφεία;

  1. Βοηθά στην ανακούφιση από τα κουρασμένα μάτια.
  2. Βελτιώνει τη στάση του σώματος και εκτονώνει την ένταση.
  3. Επαναφορτίζει και χαλαρώνει το σώμα σας.
  4. Καλλιεργεί την πνευματική διαύγεια.
  5. Ενισχύει την ενσυναίσθηση και τη σύνδεση.