Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού με χαρακτηριστικά συναισθήματα φόβου και ανησυχίας, αλλά πολλές φορές και σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως κρίση άγχους. Κάποιος μπορεί να βιώσει άγχος ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιος αναγνωρίσιμος παράγοντας.

Ο ορισμός της κρίσης άγχους, αντίθετα με εκείνον της κρίσης πανικού, είναι υποκειμενικός και οι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι παθαίνουν κρίση άγχους ενώ στην πραγματικότητα περιγράφουν μια κρίση πανικού.

Το άγχος μπορεί να:

  • Έχει ένα συγκεκριμένο έναυσμα (εξετάσεις, θέματα στο χώρο εργασίας, ένα θέμα υγείας ή ένα πρόβλημα σχέσης)
  • Είναι ένα σημάδι μιας αγχώδους διαταραχής, εάν είναι επίμονο
  • Έχει συμπτώματα που είναι λιγότερο έντονα από μια κρίση πανικού
  • Αναπτυχθεί σταδιακά

Μια κρίση πανικού μπορεί να:

  • Έχει έντονα συμπτώματα
  • Συμβεί απροσδόκητα, είτε ένα άτομο αισθάνεται ήρεμο είτε ανήσυχο
  • Περιλαμβάνει σωματικά συμπτώματα και συναισθήματα τρόμου τόσο έντονα που το άτομο φοβάται ολική απώλεια ελέγχου ή επικείμενο θάνατο
  • Εμφανιστεί όπως είπαμε ξαφνικά και να κορυφωθεί μέσα σε 10 λεπτά πριν υποχωρήσει

Διαβάστε επίσης: Χρόνια ημικρανία: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Ομοιότητες και διαφορές στα συμπτώματα

Τόσο ο πανικός όσο και το άγχος μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φόβο
  • Ταχυκαρδία
  • Ζάλη- Ναυτία
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
  • Ιδρώτα
  • Πόνο στο στήθος
  • Παράλογες σκέψεις

Σε μια κρίση πανικού, όλα αυτά μπορεί να είναι πολύ πιο έντονα. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να είναι παρόμοια με σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, και μπορεί να χρίζουν ιατρικής βοήθειας.

Διαφορές στο πώς ξεκινούν

Το άγχος μπορεί να είναι μια απάντηση σε μια συγκεκριμένη ανησυχία ή φόβο. Τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά και ένα άτομο συνήθως ανησυχεί ήπια στην αρχή.

Μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι είναι εκτός ελέγχου, είτε το άτομο αισθάνεται ήρεμο είτε ανήσυχο, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί το επίπεδο φόβου να είναι δυσανάλογο με το έναυσμα.

Διαφορές στη διάρκεια

Το άγχος τείνει να συσσωρεύεται, να αυξάνεται σταδιακά και να συνεχίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μια κρίση πανικού ξεκινά ξαφνικά, διαρκεί 5 έως 20 λεπτά και κορυφώνεται στα 10 λεπτά. Στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί, αν και τα αποτελέσματά της μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Το άγχος γενικά δεν κορυφώνεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά το άγχος μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση πανικού για ορισμένους ανθρώπους. Ο φόβος της κρίσης πανικού δε, μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή.

Ναι στο «υγιές» άγχος, όχι στο συνεχές

Η απόκριση που οδηγεί σε στρες βοηθά το σώμα να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν προσωρινά. Η αδρεναλίνη είναι η ορμόνη που εμπλέκεται στην απόκριση πάλης ή φυγής. Μια ξαφνική απελευθέρωση αυτής της ορμόνης προετοιμάζει το σώμα να ξεφύγει από τον κίνδυνο ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο σωματικά.

Κάτω από συνήθεις συνθήκες, τα επίπεδα αδρεναλίνης επανέρχονται γρήγορα στο φυσιολογικό μόλις εξαφανιστεί το έναυσμα του φόβου. Ωστόσο, εάν το άγχος συνεχιστεί και τα επίπεδα αδρεναλίνης παραμείνουν υψηλά, μπορεί να προκύψουν περαιτέρω προβλήματα.

Το επίμονο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως μια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να συνδέεται με προβλήματα με το ανοσοποιητικό, το πεπτικό, τον ύπνο και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια

Εάν οι άνθρωποι ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του άγχους, είναι σε θέση να αναλάβουν κάποια δράση. Οι πονοκέφαλοι, η αδυναμία ύπνου ή η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα ή να ζητήσετε βοήθεια.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν άγχος.

Υγιεινή διατροφή

Ένας πολυάσχολος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο ώστε να τρώτε «σπιτικά» γεύματα με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και να τονώσει την αίσθηση της ευεξίας.

Εκμάθηση ορισμένων τεχνικών χαλάρωσης

Η αναπνοή, ο διαλογισμός, η αρωματοθεραπεία και άλλες στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.

Δοκιμάζοντας μια νέα δραστηριότητα

Η μουσική, η κηπουρική, η γιόγκα, το pilates μπορούν να μειώσουν το άγχος και να απομακρύνουν το μυαλό από οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Να είστε κοινωνικοί

Περάστε χρόνο με φίλους και την οικογένειά σας ή βρείτε μια ομάδα όπου θα συναντάτε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Καθορισμός στόχων

Εάν αισθάνεστε καταπονημένοι με οικονομικά ή άλλου είδους προβλήματα, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ένα σχέδιο- πλάνο. Θέστε στόχους και προτεραιότητες. Αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πείτε «όχι» σε πρόσθετα αιτήματα από άλλους που σας κάνουν να αισθάνεστε ανήσυχοι.

*Συνοπτικά

Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας, φόβου ή νευρικότητας για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή γεγονός. Μια κρίση άγχους μπορεί να μοιάζει με ξαφνικό αίσθημα φόβου χωρίς καμία απειλή.

Οι κρίσεις πανικού είναι ένα πιο έντονο αίσθημα τρόμου, φόβου ή και δυσφορίας. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απώλεια ελέγχου ή ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι κρίσεις πανικού μπορεί επίσης να προκύψουν ακόμα και όταν δεν υπάρχει απειλή. Οι συχνές κρίσεις πανικού μπορεί τέλος να είναι σημάδι διαταραχής πανικού.

Εάν το άγχος παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή ή βιώνετε κρίσεις πανικού θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για κατάλληλη αντιμετώπιση και θεραπεία.