Καλοκαίρι. Η εποχή όπου η χαλάρωση είναι ενσωματωμένη στην καθημερινή μας ρουτίνα και η απόλαυση μιας επιπλέον μπάλας παγωτού είναι πάντα δελεαστική.

Είναι εύκολο να παραμερίσουμε τους στόχους μας για την υγεία όταν όπου κι αν κοιτάξουμε οι άνθρωποι είτε ταξιδεύουν είτε αναπαύονται στην πισίνα με ένα ποτήρι ροζέ. Μοιάζει σαν να έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή από όταν θέταμε ως στόχο να γυμναζόμαστε τρεις φορές την εβδομάδα ή να διαλογιζόμαστε κάθε μέρα για 10 λεπτά.

Αν η Πρωτοχρονιά είναι φτιαγμένη για να παίρνουμε αποφάσεις, τότε το καλοκαίρι είναι η απόλυτη δοκιμασία αυτών των στόχων.

Διαβάστε επίσης: Φλεγμονή: Τα εποχιακά σούπερ-τρόφιμα που την καταπολεμούν

Αποφύγετε να αναστείλετε τους στόχους σας για την υγεία αυτό το καλοκαίρι. Υπάρχει τρόπος να τους τηρήσετε και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον καιρό και όλα όσα έχουν να σας προσφέρουν οι επόμενοι μήνες.

1. Νέα εποχή, νέο πλάνο

Όταν θέσατε τους στόχους σας για την υγεία τον Ιανουάριο, πιθανόν να ήσασταν πρόθυμοι, κινητοποιημένοι και αφοσιωμένοι. Έξι μήνες αργότερα, ο αρχικός ενθουσιασμός που νιώθατε για να τους φέρετε εις πέρας μπορεί να έχει μειωθεί. Όμως, δεν πειράζει.

Σημαίνει απλώς ότι ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσετε και να φτιάξετε ένα νέο σχέδιο, ειδικά για το καλοκαίρι. Επανεξετάστε τους στόχους σας και δείτε πού μπορείτε να κάνετε προσαρμογές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή την εποχή.

Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας ήταν να γυμνάζεστε περισσότερο, αλλά η ιδέα να πάτε σε γυμναστήριο ενώ έξω έχει ήλιο δεν σας αρέσει, μεταφέρετε την προπόνησή σας σε εξωτερικό χώρο. Το να γράψετε το σχέδιό σας βοηθάει να το θέσετε σε κίνηση και σας κρατάει υπόλογους για τις προθέσεις σας.

2. Αφιερώστε χρόνο αποκλειστικά για τους στόχους σας

Το καλοκαίρι ταξιδεύουμε περισσότερο και έχουμε ένα πιο φορτωμένο κοινωνικά πρόγραμμα (μην ξεχνάτε όλους τους γάμους που έχετε να πάτε φέτος το καλοκαίρι), γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να βρούμε χρόνο για να θέσουμε ως προτεραιότητα τους στόχους μας για την υγεία.

Θέλετε να έχετε βέλτιστη ενέργεια, πέψη και διάθεση για να μπορείτε να απολαύσετε πλήρως όλες τις ξεχωριστές στιγμές. Το να διαθέσετε χρόνο για να πραγματοποιήσετε το σχέδιό σας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα με τον ίδιο τρόπο που θα είχατε μια συνάντηση στη δουλειά ή μια συνάντηση με φίλους. Τηρήστε το!

3. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Δοκιμάστε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε τους στόχους σας. Προγραμματίστε διασκεδαστικές εκδηλώσεις ή ταξίδια ως επιβραβευση για τη σκληρή σας δουλειά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα επιμείνετε στους στόχους σας χωρίς να θυσιάσετε το καλοκαίρι σας.

4. Προσαρμοστείτε για τα ταξίδια

Μετράτε με ανυπομονησία τις μέρες για τις διακοπές σας, αλλά επίσης αγχώνεστε για το πώς θα διατηρήσετε έστω και κάποια υποψία ρουτίνας όσο λείπετε; Προσαρμόστε τη ρουτίνα για τα ταξίδια, ώστε να μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο και να νιώθετε καλά με την υγεία σας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματίσετε μια προπόνηση 15 ή 30 λεπτών το πρωί πριν ξυπνήσουν όλοι οι άλλοι ή να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να διαλογιστείτε. Η ρουτίνα σας μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια όπως στο σπίτι, αλλά αυτό είναι μέρος της ισορροπημένης ζωής.

6. Αναλογιστείτε την πρόοδό σας

Με οποιονδήποτε μακροπρόθεσμο στόχο, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο για να αναλογιστείτε την πρόοδό σας, να αξιολογήσετε όλα όσα μάθατε και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές για να συνεχίσετε.

Αν έχετε συμπληρώσει έξι μήνες από την επίτευξη του στόχου σας να διαλογίζεστε καθημερινά και έχετε επιμείνει σε αυτόν, συγχαρητήρια! Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ταξίδι σας, να είστε περήφανοι για ό,τι έχετε καταφέρει. Άλλωστε η ευεξία είναι ένα δια βίου ταξίδι.