Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Αλλά σας έχει τύχει ποτέ να πιείτε έναν τόνο νερό και να μην ξεδιψάτε; Αυτό συχνά οφείλεται στο νάτριο.

Το νάτριο είναι ένα μέταλλο που το σώμα μας χρειάζεται για την ισορροπία των υγρών, τη λειτουργία των μυών και τη λειτουργία των νεύρων. Το νάτριο βοηθά επίσης στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά μας, όπως τα αμινοξέα και οι βιταμίνες, και ελέγχει την ποσότητα του νερού που εισέρχεται και εξέρχεται από τα κύτταρα.

Διαβάστε επίσης: Θα μπορούσε το σαπούνι σας να σας κάνει πιο… ελκυστικούς στα κουνούπια;

Μπορεί να βρεθεί φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, αλλά καταναλώνεται επίσης συχνά ως χλωριούχο νάτριο (ή αλλιώς επιτραπέζιο αλάτι) – είτε μέσω της επεξεργασίας των τροφίμων είτε όταν προστίθεται ως καρύκευμα.

Ίσως να έχετε μπερδευτεί με αυτά που έχετε ακούσει. Τελικά κάνει καλό ή κακό το νάτριο; Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτό που χρειάζεται το σώμα μας για να ενυδατωθεί μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την κατάσταση.

Μερικές φορές, μπορεί να χρειάζεστε ένα ποτήρι νερό, ενώ άλλες φορές, μπορεί να χρειάζεστε έναν ηλεκτρολύτη όπως το νάτριο για να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά.

Πώς το νάτριο επηρεάζει την ενυδάτωση

Πρέπει να θυμάστε ότι το σώμα σας χρειάζεται τόσο νερό όσο και νάτριο για τη σωστή ισορροπία των υγρών. Οπότε το να έχετε περισσότερο ή λιγότερο από το ένα ή το άλλο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενυδάτωσης.

Τα περισσότερα άτομα του γενικού πληθυσμού χρειάζονται λιγότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα, αλλά οι ανάγκες σε νάτριο είναι υψηλότερες για τα δραστήρια άτομα και τους αθλητές.

Όταν ιδρώνουμε, ο κύριος ηλεκτρολύτης που χάνεται είναι το νάτριο. Έτσι, όταν οι αθλητές χάνουν συνεχώς νάτριο μέσω του ιδρώτα τους, πρέπει να αναπληρώνουν αυτό που έχασαν. Κι αυτό μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τις κράμπες.

Όταν ένα άτομο είναι αφυδατωμένο μόλις κατά 1%, παρατηρείται μείωση της γνωστικής λειτουργίας. Σε ένα ποσοστό αφυδάτωσης μόλις 2%, μπορείτε να δείτε μια φυσική πτώση στην απόδοση.

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν το σώμα σας χρειάζεται νάτριο για να ενυδατωθεί ή όχι δώσετε προσοχή στα συμπτώματα που σχετίζονται με την υπονατριαιμία – μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα νατρίου σας είναι πολύ χαμηλά και συχνά προκαλείται από τη λήψη πολλών υγρών χωρίς επαρκές νάτριο.

Στα αρχικά στάδια της υπονατριαιμίας, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα ναυτίας, πονοκεφάλου, κράμπες ή απλώς να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Η σοβαρή περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και απώλεια συνείδησης.

Τα περισσότερα άτομα γενικά λαμβάνουν περισσότερο από αρκετό νάτριο μέσω της διατροφής τους. Πριν αυξήσετε ή μειώσετε την ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας, καθώς κάθε άτομο είναι διαφορετικό.