Η οστεοπόρωση είναι μια εκφυλιστική νόσος των οστών η οποία «χτυπά» κυρίως τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Παρότι κατηγοριοποιείται ως ένα από τα τέσσερα πιο επικίνδυνα θέματα υγείας για τον πληθυσμό (και δη τον γυναικείο) στις μέρες μας, μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι πολλές γυναίκες είτε δεν κατανοούν είτε υποεκτιμούν τις αρνητικές επιδράσεις της για την υγεία τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά η οστεοπόρωση δεν διαγιγνώσκεται και δεν θεραπεύεται κατάλληλα, σύμφωνα με online δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause» της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS).

Διαβάστε επίσης: Πνεύμονες: Οι τροφές που τους «θωρακίζουν»

Σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία

Τα τελευταία χρόνια η οστεοπόρωση έχει μετατραπεί σε μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των σοβαρών επιπτώσεών της στην ποιότητα ζωής και της αποδεδειγμένης σύνδεσής της με αύξηση της θνησιμότητας αλλά και με σημαντικό κόστος για τα συστήματα υγείας. Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια νόσο που αναπτύσσεται όταν μειώνεται η πυκνότητα και η μάζα των οστών, το αποτέλεσμα της εμφάνισής της είναι εύθραυστα οστά τα οποία είναι πολύ πιο «ευάλωτα» στα κατάγματα.

Τα κατάγματα στο ισχίο στερούν ζωές

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση, μια στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποιο κάταγμα, συμπεριλαμβανομένου του πιο σοβαρού κατάγματος που αφορά το ισχίο. Ποσοστό περίπου 24% των γυναικών που υφίστανται κάταγμα στο ισχίο πεθαίνουν μέσα σε ένα έτος ενώ το 40% των γυναικών που επιβιώνουν χάνουν την ικανότητα να περπατούν αυτόνομα.

Γνωρίζουν τον όρο, αγνοούν τη σημασία της πάθησης

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης από τους άνδρες, κυρίως όσο μεγαλώνουν, επειδή οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την εμμηνόπαυση έχουν άμεση επίδραση στην οστική πυκνότητα. Παρά την αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης εξαιτίας της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις της πάθησης, μια νέα κινεζική μελέτη έδειξε ότι ενώ οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τον όρο «οστεοπόρωση» δεν κατανοούν τους κινδύνους με τους οποίους συνδέεται ούτε τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας της.