Γνωρίζουμε ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό Neurology, διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα αϋπνίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ειδικά εάν είστε κάτω των 50 ετών.

Ο Δρ Wendemi Sawadogo του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Commonwealth, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε «τα συμπτώματα αϋπνίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και αυτές οι παθήσεις μπορεί δυνητικά να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό».

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης, ένα σύνολο δεδομένων που τους επέτρεψε να έχουν πρόσβαση σε 31.126 άτομα με ένα ευρύ φάσμα βιωμένων εμπειριών. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κυμαίνονταν από το 2002 έως το 2020, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 61 έτη και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν τα εννέα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: 10 «κρυφές» ενδείξεις ότι δεν κοιμάστε αρκετά

Στους 31.126 συμμετέχοντες, βρέθηκαν 2.101 εγκεφαλικά επεισόδια. Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε εννέα ομάδες για ανάλυση με βάση τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα αϋπνίας. Σε αυτή την κλίμακα, κάθε νέο σύμπτωμα σήμαινε 7% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Τα άτομα με πέντε έως έξι συμπτώματα αϋπνίας είχαν έως και 51% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό κατά την περίοδο της μελέτης.

Παραμένει για καιρό ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο, ένα άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι ο κίνδυνος διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποδηλώνοντας ότι το ζήτημα της αϋπνίας δεν μπορεί να επιλυθεί εάν το άτομο δεν αναλάβει δράση.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τους τρόπους δράσης και τις μεθόδους που μπορούν να δοκιμάσουν αντί να μένουν σιωπηλοί και να αγνοούν τα συμπτώματά τους» αναφέρει ο Δρ Wendemi Sawadogo.

«Τα άτομα με υψηλά συμπτώματα αϋπνίας, συνεχίζουν να αναφέρουν υψηλά συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό πρέπει να μην αγνοούμε τα συμπτώματα, μιας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εάν δεν τους δώσετε την δέουσα προσοχή» συμπληρώνει ο ίδιος.

Δίνοντας προτεραιότητα στα… Zzz

«Ζούμε σε μια εποχή όπου η έλλειψη ύπνου και η αυξημένη παραγωγικότητα, παρά τον λιγοστό ύπνο, κυριαρχούν. Και δυστυχώς, αυτό που υπογραμμίζει η μελέτη είναι ότι μπορεί να συμβαίνει για μια μικρή χρονική περίοδο. Γιατί δυστυχώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος διαφόρων παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Μερικές από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, περιλαμβάνουν:

  • Να είστε συνεπείς. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό και στην σωστή θερμοκρασία.
  • Οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως laptop, tablet και κινητό τηλέφωνο είναι σημαντικό να μένουν εκτός δωματίου καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να καταστείλει την μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και την έντονη φυσική δραστηριότητα μερικές ώρες πριν τον ύπνο.