Για όσους προσπαθούν να κοιμηθούν όταν κάνει ζέστη, ένας ανεμιστήρας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να διατηρείται το δωμάτιο δροσερό χωρίς βασίζεστε στο κλιματιστικό. Επιπλέον είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των εξάψεων της νυχτερινής εφίδρωσης.

Η χρήση ανεμιστήρα είναι επίσης πρακτική για τους ανθρώπους σε αστικές περιοχές που προτιμούν να κρατούν τα παράθυρα κλειστά λόγω του εξωτερικού θορύβου. Το να αφήνετε τον ανεμιστήρα να λειτουργεί τη νύχτα είναι μια εύκολη, πιο αποδοτική πηγή λευκού θορύβου, ώστε να μη διακόπτεται ο ύπνος σας.

Επειδή ανανεώνει τον αέρα, διατηρεί τους χώρους σας δροσερούς και την ατμόσφαιρα λιγότερη αποπνικτική. Οι ανεμιστήρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη δημιουργία ροής και την αποτροπή της στασιμότητας του αέρα σε υπνοδωμάτια που δεν αερίζονται καλά.

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Καλοκαιρινοί μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Οι ανεμιστήρες είναι γενικά αβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ακόλουθους κινδύνους που ενέχει ο νυχτερινός ύπνος με ανεμιστήρα:

Προσέχετε να μην σας φυσάει ο ανεμιστήρας όταν κοιμάστε αν…

Έχετε άσθμα, αλλεργίες ή δερματικά προβλήματα. Ενώ η κυκλοφορία του αέρα που προκαλούν οι ανεμιστήρες δροσίζει το υπνοδωμάτιο, μπορεί επίσης να «εκτοξεύσει» αλλεργιογόνα και σκόνη στον αέρα. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει άσθμα ή αλλεργίες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με ευαίσθητους αεραγωγούς, σύμφωνα με την αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (Πληροφορίες Βιοτεχνολογίας). Η ξηραντική επίδραση των ανεμιστήρων μπορεί επίσης να επηρεάσει τους ανώτερους αεραγωγούς στο λαιμό ή τα ιγμόρεια, οδηγώντας σε συμφόρηση, βήχα, ακόμη και ρινορραγία.

Πάσχετε από ξηροδερμία, έκζεμα ή ψωρίαση. Η κίνηση του αέρα πάνω στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ξηρότητα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ομοίως, οι πάσχοντες από ξηροφθαλμία μπορεί να αισθάνονται ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται με την παρατεταμένη χρήση ανεμιστήρα τη νύχτα.

Συμβουλές για τη βέλτιστη χρήση ανεμιστήρα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τη χρήση ενός ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανές παρενέργειες.

  • Προτιμήστε έναν φορητό ανεμιστήρα. Ενώ οι ανεμιστήρες που είναι τοποθετημένοι στην οροφή είναι αποτελεσματικοί για την κυκλοφορία του αέρα σε ένα δωμάτιο, δεν προσφέρουν τόσες πολλές επιλογές όσον αφορά την τοποθέτηση. Ένας φορητός ανεμιστήρας σας επιτρέπει να μετακινείτε τον ανεμιστήρα ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.
  • Αποφύγετε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα πολύ κοντά σας. Τοποθετήστε τον λίγο πιο μακριά ή θέστε τον σε περιστροφική λειτουργία.
  • Διατηρείστε τον ανεμιστήρα καθαρό. Για να μειώσετε τη διασπορά σκόνης και άλλων αλλεργιογόνων στο δωμάτιο, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά τον ανεμιστήρα, συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων.
  • Χρησιμοποιήστε τον χρονοδιακόπτη. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν έναν ανεμιστήρα μόνο για να τους βοηθήσει να αποκοιμηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η ρύθμιση ενός χρονοδιακόπτη μπορεί να αποτρέψει τον ανεμιστήρα από το να μένει ανοιχτός όλη τη νύχτα.
  • Επιλέξτε ένα αθόρυβο μοντέλο. Ενώ ο λευκός θόρυβος είναι ανακουφιστικός για πολλούς, ο υπερβολικός θόρυβος τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.