Ενώ έχουμε την τάση να τις παραβλέπουμε ή ακόμα και να τις… αποφεύγουμε, οι λευκές πατάτες – εάν δεν είναι επεξεργασμένες ή τηγανιτές – στην πραγματικότητα δεν μας βλάπτουν.

Τα θρεπτικά τους συστατικά είναι πολλά και τα οφέλη τους για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας ακόμα περισσότερα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

#Οι πατάτες είναι γεμάτες πολύτιμες φυτικές ίνες

Μια μέτρια λευκή πατάτα, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας της, περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια (g) φυτικών ινών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Διαβάστε επίσης: Πνεύμονες: Οι τροφές που τους «θωρακίζουν»

Ενώ μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αυτό είναι μεταξύ 13 και 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, στα ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και στο αυξημένο αίσθημα κορεσμού.

#Με ανθεκτικό άμυλο για υγιές έντερο

Οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, δεν διασπάται κατά την διαδικασία της πέψης και, ως εκ τούτου, δρα ως αδιάλυτη ίνα και πρεβιοτικό που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη κινητικότητά του.

Σύμφωνα με έρευνα στο Nutrition & Diabetes, το ανθεκτικό άμυλο φαίνεται πως μειώνει τις απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα ενώ βελτιώνει την αντίσταση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

#Περιέχουν προστατευτική βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας, προλαμβάνοντας τις ασθένειες και προστατεύοντας τα κύτταρά σας από βλάβες που μπορεί να προκληθούν από το οξειδωτικό στρες.

Επίσης προάγει την σύνθεση κολλαγόνου, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονών σύμφωνα με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Μια λευκή πατάτα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

#Πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης καθώς συμβάλλει στην διατήρηση των επιπέδων των κυτταρικών υγρών. Εμπλέκεται επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Μια μέτρια πατάτα περιέχει 867 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, ή περίπου το 25 έως 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.