Ψάχνετε την κατάλληλη λέξη. Αναρωτιέστε γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο. Ξεχνάτε τα ραντεβού σας. Αυτά τα σημάδια «εγκεφαλικής ομίχλης» μπορεί να είναι συνηθισμένα μεγαλώνοντας. Όμως με τη μέση ηλικία έρχεται και η εμμηνόπαυση.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι εξάψεις – ενώ θεωρούνται χαρακτηριστικό γνώρισμα της εμμηνόπαυσης – δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει δραματικά την καθημερινή ζωή.

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι γνωστικές διαταραχές μπορεί να συνδέονται με το πόσο έντονα βιώνουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε επίσης: Social media: Μόλις 30 λεπτά λιγότερη χρήση την ημέρα μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

Οι άνθρωποι σκέφτονται την εγκεφαλική ομίχλη περισσότερο ως αποτέλεσμα της χρονολογικής γήρανσης παρά της γήρανσης που σχετίζεται με τις ορμόνες. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, όμως, μπορεί να έχει συνολική επίδραση στην ευημερία.

Φταίει η πτώση των οιστρογόνων;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σοβαρή κατάθλιψη και η σεξουαλική δυσλειτουργία ξεχώρισαν ως τα μόνα συμπτώματα που συνδέονται σημαντικά με τη γνωστική απόδοση. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Με υποδοχείς οιστρογόνων σχεδόν σε κάθε όργανο, το σώμα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις διακυμάνσεις των ορμονών. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Τα καλά νέα είναι ότι η εγκεφαλική ομίχλη πιθανότατα δεν θα έχει διάρκεια. Η μακροχρόνια μελέτη SWAN (Study of Women’s Health Across the Nation), δείχνει ότι οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν προσωρινά πρόβλημα στην εκμάθηση νέων πληροφοριών που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την εγκεφαλική ομίχλη στην εμηνόπαυση;

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Ο πανικός για τα προβλήματα σκέψης και μνήμης μπορεί στην πραγματικότητα να τα επιδεινώσει. Η εμμηνόπαυση είναι μια έντονη περίοδος της ζωής και οι αλλαγές στη μέση ηλικία στον εγκέφαλο και το σώμα έρχονται και φεύγουν.
  • Δοκιμάστε τον εαυτό σας. Πάρτε μια διαφορετική διαδρομή προς γνώριμους προορισμούς. Δημιουργήστε νέες αναμνήσεις και διαδικασίες. Μην πηγαίνετε πάντα με βάση τη συνήθεια και τη ρουτίνα.
  • Κινηθείτε. Η τακτική άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλό σας μαζί με το υπόλοιπο σώμα σας, με έρευνες να δείχνουν ότι βελτιώνει τη νόηση.
  • Συγκεντρωθείτε. Επιβραδύνετε τη σκέψη και δώστε προτεραιότητα στο ένα πράγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Γράψτε το. Τα αυτοκόλλητα σημειώματα, οι λίστες και άλλες υπενθυμίσεις αποδίδουν καρπούς.
  • Κοιμηθείτε περισσότερο. Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων έχει επίσης συνδεθεί με την αϋπνία. Περιορίστε την καφεΐνη μετά το μεσημεριανό γεύμα.