Το γιαούρτι αμυγδάλου φαίνεται να έχει την την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα μεταξύ των γαλακτοκομικών και μη γαλακτοκομικών επιλογών γιαουρτιού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καθώς οι διαφορές στις διατροφικές συνήθειες έχουν γίνει πιο κοινές, το ίδιο συμβαίνει και με πολλά κοινά είδη διατροφής. Το γιαούρτι, για παράδειγμα, κάποτε ήταν απλώς πλήρες ή χωρίς λιπαρά.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Οι τροφές και τα ποτά που τη βλάπτουν

Αλλά τώρα, αρκεί μια γρήγορη ματιά για να βρούμε μια ποικιλία από φυτικές και γαλακτοκομικές επιλογές, επιτρέποντας στους περισσότερους να μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι, ανεξάρτητα από τον τύπο διατροφής που ακολουθούν.

Με τις περισσότερες όμως επιλογές έρχονται και περισσότερες ερωτήσεις. Είναι το ένα γιαούρτι καλύτερο από το άλλο;

Στην νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα από το University of Massachusetts Amherst εξέτασε τις ποσότητες ζάχαρης, νατρίου, φυτικών ινών, πρωτεϊνών, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, βιταμίνης D και κορεσμένων λιπαρών σε κάθε γιαούρτι για να αξιολογήσουν τα διατροφικά «δυνατά» τους σημεία και τις αδυναμίες τους.

Ποιο γιαούρτι είναι το πιο υγιεινό;

Προκειμένου να αναλύσουν τις διαφορές των θρεπτικών συστατικών μεταξύ των διαφορετικών τύπων γιαουρτιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικές πληροφορίες που ελήφθησαν από τη βάση δεδομένων Mintel Global New Products.

Κάθε επιλογή που αξιολογήθηκε κατηγοριοποιήθηκε σύμφωνα με το κύριο συστατικό του, ταξινομημένο ως γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, γαλακτοκομικά με χαμηλά και χωρίς λιπαρά, καρύδα, αμύγδαλο, κάσιους και βρώμη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον Δείκτη Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά (NRF) για να βαθμολογήσουν τη διατροφική σύνθεση κάθε είδους γιαουρτιού.

Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης περιείχαν σημαντικά λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο νάτριο και περισσότερες φυτικές ίνες. Οι γαλακτοκομικές επιλογές περιείχαν σημαντικά περισσότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο σε σύγκριση με τις μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές.

Τελικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γιαούρτια με βάση το αμύγδαλο είχαν την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα από όλες τις επιλογές γιαουρτιού που αξιολογήθηκαν, με βάση το σύστημα βαθμολόγησης δείκτη που χρησιμοποίησαν, παρόλο που δεν έχει τόσο ασβέστιο και πρωτεΐνη όσο η επιλογή των γαλακτοκομικών.