Αν συγκαταλέγετε και εσείς στους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, τότε βρίσκεστε στην κατάλληλη σελίδα. Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα εμφάνισης, μιας και η συσσώρευση του σπλαχνικού λίπους (σε αντίθεση με το υποδόριο) βρίσκεται πιο βαθιά μέσα στην κοιλιά σας και «κάθεται» γύρω από τα κοιλιακά σας όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένους καρκίνους και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Κι ενώ η περιοχή στην οποία αποθηκεύετε λίπος είναι κατά κύριο λόγο γενετικά προκαθορισμένη, είναι στο χέρι σας να κρατήσετε τα ποσοστά λίπους σας υπό έλεγχο. Βασική προϋπόθεση λοιπόν για να μειώσετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, είναι να μειώσετε συνολικά τα ποσοστά λίπους στο σώμα σας.

Πώς θα «κάψουμε» το λίπος στην κοιλιά

Ο μοναδικός τρόπος να καταφέρετε να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες.

Το σώμα σας καίει θερμίδες με τρεις τρόπους: μέσω της αναπνοής (οι περισσότερες θερμίδες που καίτε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός σας για να σας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά σας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), μέσω της πέψης και μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

Σίγουρα η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας και η προσθήκη νέων, στοχευμένων ασκήσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα γυμναστικής ενισχύουν την απώλεια βάρους και τη συνολική υγεία σας, ωστόσο η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί όταν θέλετε να μειώσετε το σωματικό λίπος.

Τι τρώμε

Μερικά τρόφιμα που συμβάλλουν στην μείωση του λίπους, περιλαμβάνουν:

Πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης

Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους, αφού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη κατά 60%, ενισχύει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα και σας βοηθά να καταναλώνετε μέχρι και 441 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο, επειδή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες συνήθως περιέχουν και λίπος, καλό είναι να προτιμάτε το άπαχο κρέας και τα γαλακτοκομικά με 4% λιπαρά ή λιγότερα.

Φυτικές τροφές

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πιθανότητας ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών και της διατήρησης της καλής σωματικής υγείας.

Συνιστάται για τη μείωση του λίπους να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτων (μήλα, βατόμουρα, αβοκάντο, πορτοκάλι) και λαχανικών που μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων και να σας βοηθήσουν στη μείωση του βάρους.

Smoothie με σπανάκι, μπανάνα και μούρα

Αυτό το δροσιστικό smoothie είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά. Εύκολο στην παρασκευή του, χορταστικό αλλά και με λίγες θερμίδες. Ανακατέψτε τα παρακάτω υλικά και απολαύστε το:

  • 1 χούφτα σπανάκι
  • ½ μπανάνα
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μούρα
  • ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • Νερό ή παγάκια

Τι πίνουμε

Δεν ξεχνάμε το νερό

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό βοηθά στην απώλεια κιλών, στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μπορεί επίσης να ενισχύσει τον αριθμό των θερμίδων που καίμε κάθε μέρα.

Πίνετε νερό ειδικά πριν τα γεύματα ώστε να πεινάτε λιγότερο και κατά συνέπεια να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Πείτε «όχι» στα ζαχαρούχα ροφήματα

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να προσθέσετε μια γλυκιά γεύση στο αγαπημένο σας πιάτο ή ποτό, αξιολογήστε προσεκτικά τις επιπλέον θερμίδες.

Ο περιορισμός της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων παθήσεων και να ενισχύσει πολλές πτυχές της ευημερίας μας, πέραν της επίπεδης κοιλιάς που σε συνδυασμό με όλες τις άλλες υγιεινές συνήθειες, μπορεί να μας χαρίσει.

Η μυστική φόρμουλα

Το «κλειδί» στο αδυνάτισμα δεν είναι άλλο από τον συνδυασμό μιας ισορροπημένης διατροφής με τακτική άσκηση. Για να χάσετε λοιπόν βάρος και να συρρικνώσετε την κοιλιά σας, διατηρήστε υπό έλεγχο τα μεγέθη των μερίδων σας, περιορίστε τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη και επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Ακολουθώντας αυτές τις διατροφικές συμβουλές και βάζοντας τη γυμναστική στη ζωή σας, θα είστε σε θέση να αδυνατίσετε και να χάσετε λίπος (και) από την κοιλιά.