Η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει μόνιμα την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα σήματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και χορτάτοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όταν τρώτε, το έντερο μεταδίδει σήματα στον εγκέφαλό σας που «ανακοινώνουν» την παρουσία θρεπτικών συστατικών.

Στη νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλη διαφορά στα άτομα με παχυσαρκία: Η ικανότητα του εγκεφάλου τους να ανταποκρίνεται σε αυτά τα σήματα είχε μειωθεί σημαντικά. 

Διαβάστε επίσης: Διατροφολόγος: Μήπως ήρθε η ώρα να τον επισκεφτείτε;

Οι ερευνητές έξετασαν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων στα σάκχαρα και τα λίπη. Είδαν ότι τα άτομα με υγιές βάρος παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την πείνα. Από την άλλη, τα παχύσαρκα άτομα δεν εμφάνισαν καμία απόκριση. 

Ακόμα και μετά την απώλεια βάρους, τα σήματα του εγκεφάλου για την πληρότητα και τον κορεσμό δεν αποκαταστάθηκαν

Για να δουν αν είναι δυνατόν να αντιστραφεί αυτή η έλλειψη εγκεφαλικής ανταπόκρισης σε άτομα με παχυσαρκία, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες με παχυσαρκία να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες.

Κι όμως, η έλλειψη απόκρισης του εγκεφάλου στα σάκχαρα και τα λίπη παρέμεινε σταθερή ακόμη και μετά την απώλεια βάρους.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο φαγητό σε άτομα με παχυσαρκία, συμβάλουν στην υψηλή πρόσληψη θερμίδων. Ταυτόχρονα, μπορεί να ευθύνονται και για την επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους μετά από δίαιτα.

Ποιοι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην παχυσαρκία;

Ορισμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να οδηγούνται στην υπερκατανάλωση τροφής εξαιτίας βιολογικών παραγόντων, όπως η γενετική και οι ορμόνες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχετε γενετική προδιάθεση είστε καταδικασμένοι.

Είναι δυνατόν να «νικήσετε» την επίδραση των βιολογικών αυτών παραγόντων. Αλλά χρειάζεται υπομονή, δέσμευση και έξυπνες επιλογές.

Το αδυνάτισμα δεν βασίζεται απλώς σε μια γρήγορη δίαιτα, αλλά πολύ περισσότερο σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διατροφής, τακτική σωματική δραστηριότητα και αποτελεσματική διαχείριση του στρες.