Οι ευαίσθητες αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την καθημερινότητάς μας, καθώς ο πόνος μπορεί να μας «κρατήσει» μακριά από τις αγαπημένες μας συνήθειες. Η άρθρωση είναι το μέρος στο σώμα όπου δύο ή περισσότερα οστά ενώνονται για να επιτρέψουν την κίνηση.

Οι αρθρώσεις αποτελούνται από οστά, ένα στρώμα χόνδρου που καλύπτει τα οστά, τους μυς, τους συνδέσμους αλλά και το αρθρικό υγρό. Καθένα από αυτά είναι υπεύθυνο για τη διευκόλυνση της κίνησης χωρίς πόνο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις μου όταν βρέχει; Πώς θα ανακουφιστείτε

Η διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων είναι σημαντική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας. Μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή είναι ο βασικός άξονας για να καταφέρετε να κινηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι τροφές για υγιείς αρθρώσεις

Στην πραγματικότητα, ορισμένα θρεπτικά συστατικά φαίνεται ότι συμβάλλουν στην μείωση του πόνου αλλά και στην βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, μειώνοντας τη φλεγμονή, διατηρώντας τη λίπανση των αρθρώσεων και ενισχύοντας οστά και μυς.

Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους και μπορούν να έχουν ευεργετική δράση σε όσους αντιμετωπίζουν πόνο στις αρθρώσεις ή υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Και δεδομένου ότι η υγεία των αρθρώσεων επηρεάζεται άμεσα από τα επίπεδα φλεγμονών, τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητες.

Σε μετά-ανάλυση αναφέρεται ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη δραστηριότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συνολικά.

Άλλες «πηγές» ωμέγα-3: καρύδια, σπόροι chia και λιναρόσπορος.

Σπανάκι

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το kale, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που δρουν για την καταστολή της φλεγμονής των αρθρώσεων και τη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το σπανάκι είναι επίσης μια εξαιρετική «πηγή» φυτοχημικών ουσιών που επιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη.

Άλλες «πηγές» φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών: μπρόκολο, kale, καρότα, σέλινο και αχλάδια.

Μύρτιλα

Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή στα μύρτιλα φαίνεται να προλαμβάνουν εκφυλιστικές ασθένειες, όπως αυτές που σχετίζονται με τον πόνο στις αρθρώσεις και να μειώνουν την φλεγμονή.

Σύμφωνα με έρευνα μπορούν επίσης να αποτρέψουν την απώλεια οστικής μάζας και να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα καθώς μεγαλώνετε.

Άλλες «πηγές» φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών: βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα και κράνμπερι.

Βρώμη

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και κινόα, περιέχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που φαίνεται να ωφελούν την συνολική υγεία, διατηρώντας τις αρθρώσεις σας υγιείς.

Μία (1 φλιτζάνι) μερίδα πλιγούρι βρώμης περιέχει 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών.

Άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως που μπορείτε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας: καστανό ρύζι, κινόα, κριθάρι, φαγόπυρο.