Υπάρχουν ορισμένα άτομα που το άκουσμα ορισμένων αγαπημένων τραγουδιών τους προκαλεί ανατριχίλα. Κάποια επίσης δηλώνουν πως κάποιες φορές νιώθουν την αναπνοή τους να συντονίζεται με τη μουσική, τον καρδιακό τους ρυθμό να μειώνεται και να βιώνουν ένα τραγούδι πιο «βαθιά» και πιο έντονα από άλλα. Υπάρχουν βέβαια και άλλα άτομα που δεν έχουν αισθανθεί ποτέ κάτι αντίστοιχο.

Αυτές οι διαφορετικές αντιδράσεις φαίνεται πως κίνησαν το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να κατανοήσουν το τι μπορεί τελικά να συμβαίνει στο μυαλό των ατόμων που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή προσβολή: Μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο

Μελετώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου όταν ένα άτομο ακούει μουσική

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Oxford Academy» μελέτησε 20 φοιτητές, οι μισοί από τους οποίους ένιωθαν συχνά ανατριχίλα όταν άκουγαν μουσική ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

Ύστερα από την παρακολούθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου των ατόμων αυτών, την καταγραφή των καρδιακών τους παλμών αλλά και της αντίδρασης του σώματός τους ενώ άκουγαν 3 από τα αγαπημένα τους τραγούδια, οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Ο εγκέφαλος των ατόμων που ένιωθαν πνευματικά και σωματικά συνδεδεμένα με τη μουσική που άκουγαν ήταν δομημένος διαφορετικά από τον εγκέφαλο των ατόμων που δεν μπορούσαν να βιώσουν αυτή τη σύνδεση.

Μουσική και αίσθημα ανατριχίλας: Η επιστημονική ερμηνεία

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι ίνες που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό με τα μέρη του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα είναι πιο πυκνές στα άτομα που ανατριχιάζουν με αγαπημένα τους ακούσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ δύσκολο να λεχθεί αν αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να διαμορφωθεί με τα χρόνια ή αν κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με μεγαλύτερη πυκνότητα ινών.

Το εύρημα αυτό δείχνει ότι τα άτομα στα οποία η μουσική προκαλεί ανατριχίλα τείνουν να βιώνουν τα συναισθήματά τους γενικότερα με μεγαλύτερη ένταση από τους άλλους.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην αντίδραση ενός ατόμου στη μουσική που στην εν λόγω μελέτη δεν λήφθηκαν υπόψιν. Κάποιοι από αυτούς είναι η ενεργοποίηση των αναμνήσεων που συνδέονται με τη μουσική, οι στίχοι, η άνοδος και η πτώση της έντασης στη μελωδία κλπ.

Ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση

Οι ερευνητές προσπαθούν σήμερα να μελετήσουν περαιτέρω τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο εγκέφαλος και το γιατί δίνει εντολή στο σώμα να αντιδράσει με τον οποιονδήποτε τρόπο όταν ακούμε μουσική.

Μια έρευνα με ασφαλή συμπεράσματα ως προς το εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη γνώση και να χρησιμεύσει ενδεχομένως μελλοντικά στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας.