Γνωρίζουμε ότι η καρδιακή προσβολή μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενδεχομένως και μακροπρόθεσμο. Τώρα νέα έρευνα ρίχνει φως σε ένα άλλο πολύ σημαντικό μέρος του σώματος που μπορεί να επηρεαστεί: τον εγκέφαλό μας.

Εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ των καρδιακών προσβολών και της γνωστικής έκπτωσης (προβλήματα μνήμης και σκέψης).

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από έξι μικρότερες μελέτες που παρακολούθησαν 30.465 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία του κάθε ατόμου μετρώντας τη μνήμη, τη συνολική νόηση και την εκτελεστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Πώς θα την διατηρήσετε «γερή»

Αξιολόγησαν επίσης αυτές τις μετρήσεις μετά από τυχόν καρδιακές προσβολές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Συνολικά, 1.033 συμμετέχοντες στις έξι μελέτες υπέστησαν καρδιακές προσβολές κατά τη διάρκεια του χρονοδιαγράμματος της μελέτης.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υπέστησαν καρδιακή προσβολή παρουσίασαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση από τους άλλους.

Όλοι οι συμμετέχοντες βίωσαν φυσικά κάποια μορφή απώλειας της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς γερνούσαν – αλλά αυτό συνέβαινε με ταχύτερο ρυθμό μόνο για εκείνους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Πώς συνδέεται η καρδιακή προσβολή με τον εγκέφαλο;

Ιατρικά, μια υγιής καρδιά είναι αυτή που έχει, μεταξύ άλλων, υγιή παροχή αίματος και υγιή αιμοφόρα αγγεία. Ομοίως, ένας υγιής εγκέφαλος είναι αυτός που έχει, μεταξύ άλλων, υγιή παροχή αίματος και υγιή αιμοφόρα αγγεία.

Έτσι, η αγγειακή υγεία ή η υγεία των αιμοφόρων αγγείων συνδέει όλα τα όργανα – ιδίως την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Στην περίπτωση καρδιακής προσβολής, η ροή του αίματος προς την καρδιά εμποδίζεται από πράγματα όπως η χοληστερόλη και η πλάκα. Και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει γνωστικά προβλήματα.

Επιπλέον, μετά από μια καρδιακή προσβολή, το σύστημα φλεγμονής του σώματός σας ενεργοποιείται. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology, οι άνθρωποι με υψηλότερη φλεγμονή στο σώμα παρουσίασαν 7,8% μεγαλύτερη γνωστική.