Τα λαχανικά αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό για το γεύμα σας, μεσημεριανό ή βραδινό ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τα προσθέτουν ακόμα και στον πρωινό τους (όπως η ομελέτα με σπανάκι). Είναι φυσικά χαμηλά σε θερμίδες και «κακά» λιπαρά και «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως οι φυτικές ίνες που είναι γνωστό ότι ευνοούν τον έντερο.

Ωστόσο, εάν έχετε την τάση να τα αποφεύγετε εξαιτίας των γαστρεντερικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τότε δεν είστε μόνοι. Όπως αναφέρει η Ελάινα Έφιρντ, διαιτολόγος, τα λαχανικά όπως και άλλες τροφές «πλούσιες» σε φυτικές ίνες μπορεί να διαταράξουν την εντερική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά και εγκέφαλος: Ποιες τροφές κάνουν καλό;

Αυτό ισχύει συνήθως για άτομα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή με ευαίσθητο στομάχι, καθώς δεν μπορούν να αφομοιώσουν τόσο εύκολα τα λαχανικά όσο οι άλλοι. Αλλά πώς θα γνωρίζετε εάν ευθύνεται το μπρόκολο για τις ενοχλήσεις σας ή εάν θα πρέπει να αποφεύγετε γενικότερα τα λαχανικά;

Ενδείξεις ότι τα λαχανικά «πειράζουν» το έντερο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο σύμπτωμα είναι γαστρεντερικά προβλήματα (τα οποία μπορούν να εμφανιστούν με διάφορους τρόπους). Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Δυσφορία στο στομάχι

Με άλλα λόγια, εάν αισθάνεστε πρήξιμο, αέρια ή ακόμα και ναυτία μετά την κατανάλωση λαχανικών, μπορεί να οφείλεται στο ότι το στομάχι σας δυσκολεύεται να τα αφομοιώσει. Προσέξτε πώς νιώθετε κατά την διάρκεια αλλά και μετά το γεύμα σας για να διαπιστώσετε εάν πράγματι αισθάνεστε ενόχληση όταν καταναλώνετε λαχανικά.

Τρέχετε ή δεν μπορείτε να πάτε (στο μπάνιο)

Τόσο η δυσκοιλιότητα όσο και η διάρροια είναι πρόσθετες ενδείξεις που πρέπει να έχετε κατά νου. Η δυσκοιλιότητα είναι πιο πιθανή εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι και ο εμετός είναι επίσης ενδείξεις δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να συμβεί ότι τα λαχανικά επηρεάζουν δυσμενώς το έντερό σας.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να περιορίσετε τα γαστρεντερικά προβλήματα, περιλαμβάνουν:

Αποφύγετε τα λαχανικά

Εάν κάθε φορά που καταναλώνετε λαχανικά, αντιμετωπίζετε έντονη δυσφορία και πρόβλημα τότε είναι λογικό να θέλετε να τα αποφύγετε. Συμβουλευτείτε όμως το γιατρό σας για να διαμορφώσετε την διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ακόμα και εάν απέχετε από τα λαχανικά.

Αλλάξτε τον τρόπο που τα μαγειρεύετε

Μαγειρέψτε τα λαχανικά περισσότερο για να διασπαστούν οι φυτικές ίνες ή προσθέστε συγκεκριμένα συστατικά σε αυτά, όπως ελαιόλαδο, καθώς τα λίπη μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Μην ξεχνάτε το νερό

Τα επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη αλλά και στην ομαλή κινητικότητα του εντέρου, για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να πίνετε περισσότερο νερό.